Reklama

Omlet z makaronem i warzywami

Pożywny omlet idealny na kolację.

Czas przyrządzenia: 40 min.
Składniki dla: 4

Składniki

  • 200 g makaronu, np. penne
  • 200 g marchewki
  • 150 g zielonego groszku z puszki
  • 4 jaja średniej wielkości cebula
  • 150 ml tłustego mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej
  • pieprz i sól do smaku

Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. Obraną cebulę niezbyt grubo siekamy. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Groszek odcedzamy z zalewy.

Jaja wybijamy do miski, dodajemy mleko, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem, solą i energicznie roztrzepujemy trzepaczką rózgową. Odstawiamy na kilka minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy krótko cebulę, a następnie dodajemy 2/3 marchewki i groszku, makaron, delikatnie mieszamy. Zalewamy mieszaniną jaj i mleka. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu 12-15 minut do chwili, gdy spód się zarumieni, a wierzch zetnie.

Reklama

Omlet przekładamy delikatnie z patelni na duży talerz, dzielimy na cztery porcje. Dekorujemy je pozostałymi warzywami i podajemy jeszcze ciepłe, z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy