Przejdź na stronę główną Interia.pl
Okonomiyaki - wspaniały wytrawny japoński naleśnik

Przepis Jamiego Oliviera

Okonomi znaczy "to, co chcesz" i ten naleśnik, tak jak jego wytrawny brytyjski odpowiednik, przyrządza się po to, by zużyć resztki lub wykorzystać sezonowe składniki.

W ostatnich latach w Japonii i na całym świecie potrawa ta pod względem uniwersalności i popularności zaczyna konkurować z pizzą - uwielbia ją każdy. Moja wersja zawiera tofu, grzyby, rzodkiewkę i kapustę. Czysta przyjemność.

Reklama

6 porcji. Łączny czas: 30 minut. 269 kalorii na porcję

Składniki:

- 1 cebula

- 100 g małych pieczarek

- 1/2 kapusty pekińskiej lub włoskiej

- 100 g rzodkiewek

- 350 g miękkiego tofu

- 6 dużych jajek

- 150 g mąki

- oliwa

- keczup lub pikantny sos chili

- sos sojowy o niskiej zawartości soli

- majonez lub jogurt naturalny 0%

Przygotowanie:

Pokrój w cienkie plasterki obraną cebulę, pieczarki, kapustę (bez twardych łodyg) i rzodkiewki. Osusz tofu ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Trzepaczką rozkłóć jajka z mąką na gładką masę, solidnie ją dopraw i wmieszaj do niej tofu i warzywa.

Wlej na nieprzywierającą patelnię o średnicy 28 cm na średnim ogniu 1-2 łyżki oliwy i połowę masy jajeczno-warzywnej. Smaż naleśnik 4-5 minut z każdej strony, aż się zezłoci i usmaży w środku. (Jeśli czujesz się pewnie, przewróć go, podrzucając na patelni, jeśli nie, przełóż go na talerz i z powrotem na patelnię).

Podawaj natychmiast, przybrany keczupem lub sosem chili, sosem sojowym i majonezem lub jogurtem (możesz wylać je wprost z butelki lub słoika, ale ja lubię przełożyć sosy do foliowych woreczków, odciąć rożek i wyciskać je na naleśnik, tworząc ozdobne linie). Powtórz te czynności z pozostałymi składnikami.

Aby jako dodatek do tego dania przygotować smaczne i szybkie japońskie pikle, przekrój wzdłuż na pół 1/2 ogórka sałatkowego, usuń nasiona, pokrój miąższ w cienkie plasterki i ugnieć w miseczce z 1 szczyptą suszonych płatków chili oraz 1-2 łyżkami sosu sojowego, oleju sezamowego i białego octu winnego.

Przepis pochodzi z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie"

Copyright © Insignis Media 2014

Przekład: Maria Brzozowska

Photography copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2013

Zdjęcia: David Loftus

Dowiedz się więcej na temat: Jamie Oliver

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje