Reklama

Ogórki Kozackie, czyli w zalewie musztardowo-octowej

Ogórki są niskokaloryczne (proces fermentacji zamienia węglowodany w kwas mlekowy), mają mnóstwo drogocennych wartości odżywczych i wspierają układ odpornościowy. Ich kwaśny smak pomaga uporać się z apetytem na… słodycze. Picie zaś wody po ogórkach przed jedzeniem zapobiega zgadze, wspomaga odchudzanie oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • kilka plasterków marchewki
  • 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • po 1 listku laurowym do słoika
  • koper

Składniki na zalewę

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 1 szkl. octu 10 proc.
  • 6 łyżek musztardy (sarepska, chrzanowa)

Sposób przygotowania:

1. Umyte ogórki układaj ciasno w słoikach, przekładając je przyprawami. 

2. Zalewę zagotuj. Ostudzoną solanką zalej ogórki i zakręć mocno słoiki. 

3. Pasteryzuj w piekarniku, w temperaturze 120 st. C przez ok. 20 minut. Rada: woda do kiszenia ogórków powinna być ostudzona, gdyż wrzątek niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Poza tym może prowadzić do rozwoju pleśni

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy