Reklama

Odświętny obiad

Takie dania uświetnią rodzinne uroczystości i spotkania w gronie przyjaciół.

Wieżyczki z mozzarellą i pesto

Składniki na 4 porcje: 5 pomidorów, 45 dag mozzarelli w kulkach, 1 bakłażan, 2 łyżki mąki, 3 łyżki oleju, 8 łyżek pesto, sól, pieprz

1. Pomidory oraz mozzarellę pokroić na 24 plastry. Bakłażana oczyścić, pociąć na 16 plastrów. Lekko oprószyć je solą i pozostawić na 25 minut, aby puściły gorzki sok. Następnie opłukać i wytrzeć do sucha. Posypać pieprzem i odrobiną soli. Oprószyć mąką.

2. Na patelni rozgrzać olej. Porcjami wkładać plasterki bakłażana i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Reklama

3. Plasterki sera i pomidorów lekko oprószyć solą oraz pieprzem. Układać na przemian z plastrami usmażonego bakłażana w zgrabne wieżyczki. Polać pesto. Przed podaniem danie można udekorować listkami świeżej bazylii albo oregano.

Pieczeń z grzybami

Składniki na 6 porcji: 1,2 kg fileta z piersi indyka, sok z cytryny, szałwia suszona, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 20 dag pieczarek ew. borowików, 1 pęczek natki, 15 dag żółtego sera, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, olej albo oliwa, sól, pieprz

1. Indyka opłukać, wytrzeć do sucha. W mięsie wyciąć głęboką, szeroką kieszeń. Filet w środku i na zewnątrz oprószyć solą i pieprzem. Posypać suszoną szałwią i skropić sokiem z cytryny. Odłożyć w chłodne miejsce. Ser pokroić w drobną kostkę. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać.

2. Pieczarki oczyścić, pocierając wilgotną ściereczką. Następnie grzyby pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni mocno rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić pieczarki i smażyć kilka minut. Przestudzić, po czym wymieszać z tartą bułką, serem, jajkiem i natką. Farsz przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Napełnić nim kieszeń w mięsie. Otwór spiąć wykałaczkami.

3. Mięso obwiązać formując zgrabną pieczeń. Posmarować ją olejem i ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec 50 minut. Miód wymieszać z mieloną papryką i 1 łyżką oleju. Posmarować tym mięso na 10 minut przed końcem pieczenia.

Torcik owocowy na maślance

Składniki na 16 porcji: pół kostki masła albo margaryny, 15 dag wafli bez nadzienia, 12 dag malin, 12 dag jagód, 12 dag czerwonych porzeczek, skórka otarta z połowy cytryny, 500 ml maślanki, 8 dag cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 40 dag śmietany kremówki

1. Masło stopić, przestudzić. Odłożyć kilka wafli do dekoracji, a resztę bardzo drobno pokruszyć, najlepiej w malakserze. Pokruszone wafle wymieszać z masłem. Spód tortownicy przykryć krążkiem pergaminu i wylepić przygotowaną masą. Dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

2. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Odstawić na kilka minut, a kiedy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Owoce oczyścić, opłukać, dobrze osuszyć.

3. Maślankę utrzeć z cukrem i jednym cukrem waniliowym. Dodać skórkę otartą z cytryny i ostrożnie wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wstawić na 5 minut do lodówki. Ubić na sztywno 1 szklankę śmietany. Dodać ją do masy z maślanki. Trochę owoców odłożyć do posypania wierzchu ciasta, a resztę wymieszać z tężejącym kremem. Rozsmarować na spodzie z wafli.

4. Torcik wstawić do lodówki na 2 godziny. Resztę śmietany ubić z pozostałym cukrem waniliowym. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Mocno schłodzić. Odłożone wafle pociąć na trójkąty. Gotowy torcik posypać resztą owoców. Udekorować rozetkami bitej śmietany wyciskanymi ze szprycy oraz trójkącikami z wafli.

Życie na gorąco 28/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy