Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Odświętne jajeczko

Szukasz pomysłów na wielkanocne przystawki z jajkiem w roli głównej? Oto one.

Francuskie sakiewki

Składniki na 8 porcji: 50 dag mrożonego ciasta francuskiego, sól, 9 jajek, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki bułki tartej, 50 dag pieczarek, duża cebula, żółtko, łyżka śmietanki, olej, pieprz

Reklama

Ugotuj na twardo 8 jajek z dodatkiem soli lub octu, dzięki czemu nie pękną podczas gotowania i łatwiej je później obierzesz ze skorupki. Gotuj je 6-8 minut, ale nie dłużej, bo żółtka będą miały siną obwódkę. Zaraz po ugotowaniu przełóż je do naczynia z zimną wodą. Następnie ostudzone jajka obierz.

Ciasto francuskie rozmrażaj w temperaturze pokojowej. Pieczarki oraz cebulę posiekaj i przysmaż na oleju. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z natką, pozostałym surowym jajkiem i bułką tartą.

Ciasto rozwałkuj, pokrój na 8 równych kwadratów. Pośrodku każdego ułóż po porcji farszu jajeczno-pieczarkowego, a na nim ustaw jajko. Przeciwległe rogi kwadratów zawijaj do góry i zalepiaj nad czubkiem jajka jak sakiewkę. Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą sakiewkę posmaruj z wierzchu żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Piecz na złoto w temperaturze 180° C. Podawaj jako przystawkę na zimno z zieloną sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki na 14 porcji: 80 dag mięsa wołowego i wieprzowego świeżo (i razem) zmielonego, 4 jajka ugotowane na twardo, surowe jajko, sól, pieprz, papryka mielona ostra i słodka, 3 łyżki smalcu, łyżka prażonej cebulki, kostka bulionowa, majeranek, 3 łyżki bułki tartej, papryka marynowana, kilka marynowanych grzybków
Ponadto: prostokątna forma do pieczenia

Na patelni roztop smalec i odstaw do ostygnięcia. Mięso wołowe i wieprzowe zmiel tuż przed przyrządzeniem klopsa. W dużej misce wymieszaj mięso z surowym jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, prażoną cebulką. Dodaj także łyżeczkę suszonego majeranku, sól i drobno mielony czarny pieprz do smaku. Wszystkie składniki wyrabiaj dłońmi. Połowę masy rozsmaruj w natłuszczonej formie, np. w keksówce. Na tej warstwie ułóż (jedno za drugim) jajka ugotowane na twardo. Następnie przykryj je pozostałą masą mięsną i posyp mieloną papryką.

Wyrównaną mięsną masę polej już w formie łyżką stopionego i ostudzonego smalcu. Formę z mięsem wstaw do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piecz 45 minut w temperaturze 200° C. W trakcie pieczenia polewaj pieczeń pozostałym smalcem. Kostkę rosołową połącz z 3 łyżkami gorącej wody. Bulionem polej gotową pieczeń. Odstaw jeszcze na 10 min do piekarnika. Pieczeń podawaj udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką. 

Jajka marmurkowe

Składniki na 8 porcji: 8 jajek ugotowanych na twardo, kilka łyżek majonezu, marynowana papryka, korniszony, zielona sałata oraz świeży koperek do dekoracji Na wywar: 4 łyżki listków czarnej herbaty, 4 łyżki sosu sojowego, 6 goździków, kawałek cynamonu, kieliszek wódki, po 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry, pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier, 2 szklanki wody

W płaskim rondlu zagotuj wodę ze wszystkimi dodatkami. Cztery ugotowane na twardo jajka lekko potłucz, by skorupki nieco popękały, ale nie obieraj ich. Włóż je do gotującego się na małym ogniu wywaru i gotuj 20 minut. Pozostawiając jajka do ostygnięcia w wywarze, zyskasz mocniejszy marmurkowy wzorek, jednak żółtka mogą przybrać siną obwódkę. Gdy jajka ostygną, obierz je ze skorupek, podobnie jak te ugotowane w zwykłej wodzie. Białe jajka przekrój wzdłuż na pół.

Na środek okrągłego talerza przybranego liśćmi świeżej zielonej sałaty oraz gałązkami koperku wyłóż 2 łyżki majonezu. Następnie układaj na przemian połówki jajek białych oraz całe jajka marmurkowe. Białe jajka udekoruj kleksem majonezu, paseczkami czerwonej marynowanej papryki oraz pokrojonymi korniszonami. Jajka marmurkowe zostaw nieprzybrane. Na środku talerza, gdzie wylany jest majonez, ułóż pozostałą paprykę, ogórki i świeży koperek.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut
Porcja: 345 kilokalorii

Jajka w galarecie

Składniki na 14 porcji: 7 jajek, 14 plastrów szynki, puszka groszku, puszka kukurydzy, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych, 2 mandarynki, litr bulionu warzywnego, 10 łyżeczek żelatyny w proszku
Do dekoracji: świeży koperek, ogórki konserwowe, papryka konserwowa

Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, z odrobiną soli. Ostudź, obierz i pokrój na połówki. Żelatynę zalej połową zimnego bulionu. Kiedy żelatyna spęcznieje, mieszając podgrzewaj ją, aż się rozpuści. Następnie połącz ją z pozostałym bulionem i odstaw do ostygnięcia.

Tortownicę o średnicy 24 cm nasmaruj tłuszczem. Na spód wylej odrobinę tężejącej galarety i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na nią wysyp osączony groszek, zalej niewielką ilością tężejącej galarety i ponownie odstaw do zastygnięcia. Osączoną kukurydzę wymieszaj z rodzynkami i orzeszkami, połowę wysyp na zastygniętą warstwę galarety. Plastry szynki zwiń, formując z nich róże. W każdą wetknij połówkę jajka. Układaj na kukurydzy wokół brzegów tortownicy. Pomiędzy "róże" oraz na środek wsyp resztę kukurydzy. Ułóż cząstki mandarynek. Na każdym jajku w gniazdku dekoracyjnie umieść paseczek papryki lub ogórka. Całość zalej pozostałą galaretą i odstaw na 3 godziny.

Przed podaniem wyjmij galaretę z tortownicy i udekoruj koperkiem.

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz tu.


Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | Wielkanoc | pieczeń

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje