Przejdź na stronę główną Interia.pl

Odkrywamy smaki: Ricotta

Ten włoski ser jest źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz cennych witamin i minerałów, a do tego ma doskonały kremowy smak. Jest dostępny niemal w każdym sklepie, ale nie zawsze wiemy, jakie dania można z niego przygotować. Oto kilka propozycji.

 Kluseczki z ricotty i szpinaku w sosie pomidorowym

Składniki:

Reklama

25 g orzeszków piniowych

2 cebule

2 ząbki czosnku

5 gałązek oregano

2 łyżki oleju

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

2 puszki pomidorów krojonych

150 ml bulionu warzywnego

Sól, pieprz

1,5 łyżeczki ziół włoskich

400 g szpinaku

Gałka muszkatołowa

150 g parmezanu

200 g sera ricotta

2 jajka

2 żółtka

200 g mąki

2 łyżki masła

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i połowę z nich zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, a następnie mąkę. Dodać pomidory, bulion i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą, pieprzem i ziołami włoskimi. Gotować 10 minut, po 5 minutach gotowania dodać listki oregano.

Resztę cebuli i czosnku zeszklić na oleju. Dodać szpinak i 5 łyżek wody. Mieszać, aż liście szpinaku opadną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dobrze osączyć na sicie, pokroić.

Do ricotty dodać, szpinak, podsmażoną cebulkę, jajka, żółtka i starty parmezan. Wszystko wymieszać, dodać mąkę i szybko wyrobić (ciasto powinno być lepkie i miękkie). Doprawić solą i pieprzem. 

Ciasto podzielić na 3 części i rolować na wałeczki o średnicy 2-2,5 cm. A następnie odkrawać nożem kawałki i ręcznie formować  kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną (ok. 4 minuty). Wyławiać łyżką cedzakową.

Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć lekko kluski, a następnie podawać z sosem pomidorowym. Posypać orzeszkami piniowymi. Dekorować oregano.

 Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje