Przejdź na stronę główną Interia.pl

Obiady z kurczakiem

Drób jest uniwersalny. Możemy go piec, gotować, smażyć, dusić. Podawać na zimno i na gorąco. Oto przepisy na nietuzinkowy obiad z kurczakiem w roli głównej.

Udka z porami

Reklama

Składniki na 4 porcje: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, 1/3 selera , sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek.

Przygotowanie:

Udka kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy solą. Posypujemy pieprzem, majerankiem, kminkiem i obficie papryką. Następnie skrapiamy olejem, układamy na blaszce. Nastawiamy piekarnik na termoobiegu i opiekamy w nim kurczaka przez 20 minut.

Po 20 minutach obok skrzydełek układamy pory, pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki.

Pory solimy, smarujemy po wierzchu olejem. Całość pieczemy jeszcze 20 minut. Udka podajemy z dekoracyjnie ułożonymi porami i pieczonymi ziemniakami lub z pieczywem.

Przygotowanie: 45 minut

Porcja: 210 kalorii

Rolada faszerowana tuńczykiem

Składniki dla 4 porcji: .3 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak, 1 por, 2 łyżki kaparów lub zielonych oliwek, 15 dag tuńczyka w oleju, 3 łyżki oliwy, 150 ml białego wytrawnego wina, sól i czarny pieprz mielony do smaku.

Przygotowanie:

Jeżeli użyjemy piersi kurczaka, wystarczy je tylko delikatnie rozbić na płaty. Ale jeśli chcemy zrobić roladki z jednego płata mięsa, musimy sprawić kurczaka, czyli wyluzować go tak, aby został nam płat czystego mięsa, który lekko zbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem.

Por czyścimy, oddzielamy poszczególne warstwy i parzymy we wrzątku. Odcedzamy z wody. Kapary siekamy na drobniejsze cząstki.

Płat z kurczaka rozkładamy na blacie i posypujemy posiekanymi kaparami. Na nie kładziemy liście pora i odcedzonego z oleju tuńczyka. Płat rolujemy tak, by nadzienie nie wypłynęło, przewiązujemy grubą nicią lub sznurkiem.

W brytfannie rozgrzewamy oliwę, wkładamy roladę i opiekamy na silnym ogniu ze wszystkich stron. Podlewamy winem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 50 minut. Podczas pieczenia często podlewamy mięso sosem z pieczeni. Przed podaniem kroimy roladę na grubsze plastry.

Przygotowanie: 70 minut.

Porcja: 272 kalorii.

Kurczak na szybko z warzywami

Składniki dla 4 porcji: 60 dag mięsa z kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki sosu sojowego, 1 jajko.1 łyżeczka curry, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku,.1 łyżeczka mąki kukurydzianej, mrożona mieszanka warzywna,15 dag pieczarek.

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka (na przykład pierś) myjemy, suszymy i kroimy w podłużne paseczki, odstawiamy. Do misy wlewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy sos sojowy, jajko i wszystko to ubijamy miotełką. Następnie dodajemy łyżeczkę curry, roztarty czosnek, łyżkę mąki kukurydzianej, mielony pieprz, sól i mieszamy.

Do przygotowanej mieszanki wkładamy mięso z kurczaka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy na patelni pozostałą oliwę, wrzucamy mieszankę z mięsem, mrożone warzywa, pokrojone pieczarki i wszystko to obsmażamy. Podlewamy odrobiną wody i pod przykryciem dusimy około 10 minut. Można podawać z gotowanym ryżem.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 317 kalorii

Rewia 9/2011

Dowiedz się więcej na temat: drób | kurczak | przepisy | obiad

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje