Przejdź na stronę główną Interia.pl

Obiad u mamy

Feeria barw, cudny aromat i nieziemski smak – takie dania tylko u mamy!

Kremowa pomidorowa z serem

Reklama

Składniki na 6 porcji: 0,5 kg mięsistych pomidorów (lub pelati z puszki), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 l wywaru mięsnego, 10 dag wędzonego boczku, 3 łyżki masła, gałązki tymianku, 15 dag żółtego sera, 6 kromek tostowych, liść laurowy, sól, pieprz

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i dość drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kosteczkę. Tymianek posiekać. Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej.

W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Dołożyć pomidory, chwilę dusić, zalać wywarem, gotować około 20 minut. Zupę zmiksować blenderem.

2. Boczek przesmażyć na lekko złoty tkolor. Wraz z tymiankiem dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, obficie posypać startym żółtym serem i zapiec w nastawionym na funkcję grill piekarniku. Zupę serwować z tostowymi grzankami.

Kaczka z warzywami

Składniki na 6 porcji: pół tuszki kaczki, 1 drobiowa kostka rosołowa, 1 cebula, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki kurkumy, 3 łyżki sklarowanego masła, 2 łyżki mąki, 20 dag posiekanych orzechów włoskich, 3/4 szklanki soku z czarnej porzeczki, sok z cytryny, 4 łyżki cukru, 1 mały bakłażan, 6 łyżek oliwy, pół łyżeczki imbiru, sól, pieprz

1. Mięso pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę smażyć. Doprawić pieprzem i kurkumą. Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zrumienić mięso. Oprószyć je mąką, dołożyć posiekane orzechy włoskie, smażyć 5 minut, od czasu do czasu zamieszać.

Wlać 3/4 szklanki wody i 3/4 szklanki soku z czarnej porzeczki. Wrzucić kostkę rosołową. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Dusić przez godzinę.

2. Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na 45 minut. Potem opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie. Na kaczkę wyłożyć podsmażony bakłażan i cebulę. Dusić do miękkości. Pod koniec doprawić imbirem. Kaczkę proponujemy podać z gotowanymi brokułami.

Owocowy placek z bezą

Składniki na 24 porcje: 100 ml pomarańczowego soku, 40 dag masła, 2 łyżki pomarańczowego likieru, 35 dag cukru, 1 fiolka pomarańczowego aromatu, szczypta soli, 8 jajek, 15 dag mąki ziemniaczanej, 3 kiwi, 35 dag mąki pszennej, 10 dag kruchych ciastek pomarańczowych, 10 dag pomarańczowej marmolady, 75 dag agrestu, 10 dag cukru pudru

1. Sok pomarańczowy doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć płomień i gotować, aż pozostanie tylko 30 ml soku. Wymieszać go z likierem, wystudzić. Masło utrzeć z 15 dag cukru. Wmieszać mąkę ziemniaczaną, dodać zapach oraz szczyptę soli. Ucierając, kolejno dodawać żółtka, potem wlać sok z likierem.

Ubić na sztywno 5 białek z 7,5 dag cukru. Pianę porcjami dodawać do masy maślanej. Dosypać mąkę pszenną i drobno pokruszone ciastka. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na natłuszczoną blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 30 minut.

2. Kiwi obrać, pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Agrest oczyścić. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Posmarować je lekko podgrzaną marmoladą. Na niej rozłożyć owoce. Pozostałe białka ubić z resztą cukru. Pianę wymieszać z cukrem pudrem i rozsmarować na owocach. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 15-20 minut.

Życie na gorąco 21/2012

Dowiedz się więcej na temat: pomidory | kaczka | styl hiszpański

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje