Reklama

Reklama

Obiad u Greka

Te dania nie obejdą się bez owczego sera i gęstego naturalnego jogurtu.

Nadziewane frykadelki

Składniki na 4 porcje: 3 gałązki mięty, sok z połowy cytryny, 30 dag jogurtu greckiego, 50 dag mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kmin rzymski, 20 dag owczego sera, 10 dag pomidorów, 1 ogórek, 2 środki (tzw. serca) z rzymskich sałat, 5 dag czarnych oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, 3 łyżki oliwy, pół słoika (ok. 32 dag) marynowanej zielonej papryki, pieprz, sól.

Reklama

Część mięty zostawić do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Sos przyprawić solą i pieprzem. 2Cebulę obrać, pokroić w plasterki, 20 plasterków odłożyć do dekoracji, pozostałe drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa. Dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Dobrze wymieszać. Owczy ser pokroić na 12 kawałków. Każdy oblepić mięsną masą i uformować owalne kotlety (frykadelki).

Pomidory pokroić na cząstki. Ogórek pokroić w plasterki. Liście sałaty porwać na kawałeczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Kłaść frykadelki i smażyć po 5-6 minut z każdej strony. Pomidory, ogórek i sałatę wymieszać w salaterce. Oprószyć solą i pieprzem, skropić octem winnym i resztą oliwy. Posypać odłożonymi krążkami cebuli i oliwkami. Dołożyć kawałki papryki osączonej z zalewy, przemieszać. Frykadelki podawać z przygotowaną sałatką i sosem jogurtowym. Gotowe danie udekorować odłożonymi listkami mięty.

Pomidory i papryki faszerowane po grecku

Składniki na 4 porcje: 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 6 gałązek mięty, pół pęczka natki pietruszki, 7,5 dag migdałów bez skórki, 30 dag ryżu, 3-4 łyżki słonecznikowego oleju, 7,5 dag rodzynek, 1-2 łyżeczki bulionu instant lub przyprawy typu vegeta, 4 duże pomidory, 4 podłużne papryki, 4 małe zielone papryki, 4-5 łyżek oliwy ,  250 ml bulionu warzywnego, 40-50 gęstego jogurtu naturalnego (greckiego), pieprz, sól.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Posiekać natkę pietruszki i 2-3 gałązki mięty. Migdały grubo posiekać, lekko zrumienić w garnku z rozgrzanym olejem. Dodać cebulę i czosnek, krótko razem podsmażyć. Dołożyć ryż, miętę i natkę pietruszki. Zalać 600 ml wody. Dodać rodzynki (sułtanki) i bulion w proszku. Przyprawić pieprzem i solą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze ok. 20 minut.

Ściąć wierzchy pomidorów, ostrożnie wydrążyć środki. Podłużne papryki rozciąć wzdłuż, usunąć środki z pestkami. Od małych zielonych papryk odciąć wierzchy, strąki oczyścić z pestek. Pomidory i papryki ustawić w żaroodpornym naczyniu.

Wydrążone środki pomidorów posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone papryki i pomidory. Na wierzchu ułożyć miętę. Skropić oliwą. Podlać bulionem warzywnym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 40 minut. Podawać z dodatkiem jogurtu greckiego.

Pieczony owczy ser

Składniki na 4 porcje: 15 dag cukinii, 10 dag suszonych pomidorów (w oliwie), 4 gałązki tymianku i rozmarynu, 1 ogórek, 4 kawałki (po 20 dag) owczego sera, np. fety, 1 sałata masłowa, 2 czerwone cebule, 20 dag pomidorków koktajlowych, 4 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oliwy, pieprz, szczypta cukru, sól.

Cukinię pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory osączyć, pociąć na kawałeczki, oliwę z pomidorów zachować. Kawałki sera owczego poukładać na dużych kwadratach folii aluminiowej. Na serze rozłożyć kosteczki cukinii, kawałki suszonych pomidorów i gałązki ziół. Skropić oliwą z suszonych pomidorów. Zawinąć w folię. Pakunki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 10-15 minut.

Liście sałaty porwać na kawałki. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pociąć na połówki, ogórek pokroić w półplasterki. Ocet winny utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Dodać oliwę i ubić trzepaczką na jednolity sos. Warzywa wymieszać w salaterce z przygotowanym winegretem. Sałatkę podawać jako dodatek do pieczonego sera.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje