Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Obiad na tarasie

Słoneczna pogoda zachęca, by obiad zjeść na tarasie. A oto specjalnie dobrane "menu pod chmurką".

Kurczak w ziołowej skorupce

Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu długoziarnistego, 12 dag mrożonego groszku, 4 filety z kurczaka, 4 łyżki oleju, 3 kromki chleba tostowego, 1 pęczek trybuli, kilka kropli soku z cytryny, 1 żółtko, 3 dag sosu holenderskiego w proszku (na 250 ml), 125 ml bulionu warzywnego (z kostki), pieprz czerwony, 12,5 dag masła, plasterki cytryny i trybula do dekoracji, pieprz czarny, sól

Reklama

1. Ryż ugotować w posolonej wodzie. W połowie czasu gotowania do ryżu dodać groszek. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na 1 łyżce oleju. Przygotować ziołową skorupkę: trybulę grubo posiekać, wymieszać z pokruszonym chlebem i 3 łyżkami oleju. Doprawić czarnym i czerwonym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Dodać żółtko i zagnieść na jednolitą masę.

2. Filety z kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na każdy nałożyć masę ziołową, dobrze oblepić. Zapiekać 5 minut w 225°C.

3. Sos w proszku wymieszać ze 125 ml wody i bulionem. Zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia. Do sosu po kawałeczku dodawać masło i ubijać, aż się rozpuści. Gotowe filety ułożyć na talerzach. Polać odrobiną sosu. Udekorować plasterkami cytryny i listkami trybuli. Serwować z ryżem ugotowanym z groszkiem.

Zupa serowa z cukinią

Składniki na 4 porcje: 1 mała cebula, sól, 25 dag cukinii, pieprz, 2,5 dag masła, 2,5 dag mąki, 100 ml wytrawnego białego wina, 750 ml bulionu drobiowego ( z kostki), 7,5 dag śmietankowego serka topionego, 10 dag śmietany kremówki, szczypta cukru, pół pęczka bazylii

1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię opłukać, pociąć w bardzo cienkie paski. Serek topiony pokroić na kawałki.

2. W garnku stopić masło (najlepiej uprzednio sklarowane - nie przypali się). Zeszklić na nim cebulę. Oprószyć mąką i zasmażyć, nie rumieniąc. Do zasmażki dolać białe wino oraz bulion. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie po kawałeczku dodawać serek topiony. Cały czas mieszać, aż serek dokładnie się rozpuści. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Do zupy dołożyć paseczki cukinii. Gotować razem jeszcze 2-3 minuty.

3. Śmietanę ubić na sztywno. Bazylię opłukać, oderwać listki. Kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe posiekać. Dorzucić do zupy, wymieszać. Każdą porcję zupy udekorować kleksem bitej śmietany i listkiem bazylii.

Krem na maślance

Składniki na 4 porcje: 20 dag wiśni, 4 dag cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wiśniówki, 10 dag dżemu lub konfitury wiśniowej, 25 dag gęstej kwaśnej śmietany i 20 dag kremówki, 150 ml maślanki, 1 op. cukru wanilinowego, 5 dag płatków migdałów

1. Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do garnka. Wlać sok cytrynowy i 2 łyżki wody. Gotować około 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać wiśniówkę oraz dżem (konfiturę), dobrze wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Kwaśną śmietanę dobrze ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz maślanką. Delikatnie wymieszać z bitą śmietaną kremówką.

2. Do wysokich szklanek wkładać porcje kremu maślankowego na przemian z porcjami masy wiśniowej. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser posypać płatkami migdałowymi. Ewentualnie udekorować listkami melisy i waflowymi rurkami.

Życie na gorąco 22/2011

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje