Przejdź na stronę główną Interia.pl

Obiad na ryżowo

Proponujemy dania przygotowane na bazie białego ryżu.

Papryki faszerowane ryżem

Składniki na 4 porcje: 50 g ryżu, 4 duże papryki, 2 cebule, suszony tymianek, 100 ml śmietany 30 proc., po 250 g mielonej wołowiny i wieprzowiny, 400 ml pokrojonych pomidorów z konserwy, 2 jajka, bułka tarta, 2 łyżki oleju, sól, pieprz

Reklama

1. Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Papryki opłukać, odkroić czubki z ogonkiem, usunąć nasiona. Cebule obrać, posiekać. Jedną cebulę wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, śmietaną i przestudzonym ryżem. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, zagęścić bułką tartą. Papryki nafaszerować, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

2. Odłożoną cebulę podsmażyć na oleju. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, pogotować. Sosem zalać podpieczone papryki, dopiec je, aż zmiękną. Podawać z ryżem.

Udka w potrawce

Składniki na 4 porcje: kilka nitek szafranu, 8 dolnych udek kurczaka, sól morska, 1 cebula, oliwa, 3 ząbki czosnku, 200 g ryżu, po szczypcie białego pieprzu i tymianku, 1-2 łyżeczki papryki, 100 g kiełbasy chorizo, 2 marchewki, 100 g mrożonego groszku, 200 g podgotowanych krewetek

1. Nitki szafranu zalać małą ilością ciepłej wody i odstawić na 30 minut. Udka oprószyć solą. Na rozgrzanym oleju na patelni obsmażyć je szybko ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika. Piec w 190°C, aż będą miękkie i rumiane.

2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na pozostałym na patelni sosie. Dołożyć wypłukany ryż, oprószyć solą i mieloną papryką, wymieszać. Podlać bulionem. Dodać szafran (z wodą, w której się moczył), pieprz, tymianek, pokrojoną w kostkę marchew i na kawałki kiełbaski. Dusić razem (pod przykryciem) na niewielkim ogniu. Gdy ryż będzie prawie miękki, dołożyć wypłukane krewetki i groszek. Chwilę razem pogotować. Potrawkę doprawić wg uznania. Rozłożyć na talerze, pośrodku ułożyć upieczone udka.

Puszysty suflet

Składniki na 4 porcje: 750 ml mleka, 100 g masła, 50 g miałkiego cukru, 200 g ryżu, 50 g cukru pudru, 3 jaja, skórka z cytryny, 6 małych jabłuszek, 1 cukier wanilinowy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 80 g marmolady malinowej lub truskawkowej

1. Zagotować mleko. Dodać 50 g masła, cukier, opłukany ryż. Gotować, aż ryż zmięknie. Odstawić do zupełnego schłodzenia. Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na pianę. Dodać skórkę otartą z cytryny i cukier wanilinowy. Mieszając, do kremu masłowego stopniowo dodawać schłodzony ryż. Jabłuszka obrać, wykroić gniazda nasienne.

2. Wysmarowaną masłem formę na suflet napełnić połową masy ryżowej. Lekko powciskać w nią jabłuszka. Wydrążone w jabłkach otwory napełnić marmoladą i lekko oprószyć cynamonem. Przykryć resztą ryżu, wygładzić. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.

3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Suflet wyjąć z piekarnika, udekorować pianą. Wstawić znów do piekarnika (zwiększyć temperaturę do 210°C), dopiec do przyrumienienia.

Życie na gorąco 34/2011

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje