Przejdź na stronę główną Interia.pl

Obiad dla niecierpliwych

Szybkie, smaczne i niebanalne pomysły na obiad, gdy liczy się czas. Spróbuj!

Kuskus z sosem pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy kuskus, puszka pomidorów bez skórki, 40 dag mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki, 2 łyżeczki vegety, zielona lub żółta papryka, zioła prowansalskie, olej do smażenia, sól, pieprz.

Reklama

Cebule obierz z łupin i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jedną cebulę podsmaż na dużej i głębokiej patelni na łyżce oleju, dopraw łyżeczką vegety. Wsyp suchy kuskus. Chwilę smaż razem, po czym zalej wszystko wrzątkiem (woda powinna sięgać ponad powierzchnię kuskusu). Przykryj i odstaw na 5-7 min.

Na drugiej patelni zeszklij pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż je, od czasu do czasu mieszając. Po 10 min dołóż pokrojoną w paski paprykę, dodaj rozdrobnione pomidory z puszki z zalewą. Duś wszystko razem bez przykrycia, aż odparuje część płynu i sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem, pozostałą vegetą oraz ziołami prowansalskimi.

Kuskus połącz z posiekaną natką. Wyłóż na półmisek, formując wieniec, na środku wieńca wyłóż sos. Udekoruj natką i od razu podawaj.

Zupa pomidorowa z serem

Składniki na 4-6 porcji: 1/2 kg owalnych, mięsistych pomidorów (lub pelati w puszce), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 1 litr wywaru wołowego lub drobiowego, 10 dag wędzonego boczku, kilka gałązek tymianku, 15 dag startego żółtego sera, 6 kromek chleba tostowego, sól, pieprz.

Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj dość drobno. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę.

Boczek pokrój w niewielką kostkę, odkrawając wcześniej skórkę oraz chrząstki. Świeży tymianek posiekaj.

Kromki chleba tostowego pokrój w kostkę i zrumień na rozgrzanej, suchej patelni. Potem rozłóż je równo na talerzu, by grzanki przestygły. Zupełnie już ostudzone możesz przesypać do miseczki lub innego pojemnika.

W garnku na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę oraz czosnek, dodaj pokrojone pomidory i duś chwilę wszystko razem. Po ok. 5 min zalej wywarem mięsnym i gotuj ok. 20 min bez przykrycia. Po tym czasie zupę przestudź i zmiksuj blenderem, aby powstał gładki krem.

Na patelni przesmaż boczek na złoty kolor i dodaj do zupy wraz z tymiankiem. Doprowadź do wrzenia, skosztuj i ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem.

Zupę rozlej do talerzy, posyp startym żółtym serem i zapiecz krótko w piekarniku wcześniej rozgrzanym i nastawionym na funkcję grill. Zupę podawaj z grzankami.

Spaghetti z sosem carbonara

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu spaghetti, 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30 proc., 20 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 duży ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 2-3 żółtka, sól, pieprz, gałązki majeranku, 6 łyżek startego żółtego sera, np. parmezanu Ewentualnie: 10 dag chudej szynki, gałązki świeżego majeranku do dekoracji.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente (powinien być lekko twardy). Jeśli będzie gotowy zanim przygotujesz sos, odlej wodę (nie trzymaj go we wrzątku!), przełóż do gorącego garnka, w którym się gotował, przykryj i odstaw.

Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w słupki, odkrój koniecznie twardą skórkę oraz chrząstki. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj pokrojony boczek i ewentualnie szynkę. Smaż wszystko krótko - boczek i szynka nie powinny się mocno zrumienić.

W wysokim naczyniu (kubeczku lub miseczce) wymieszaj śmietankę z żółtkami. Gdy składniki dobrze się połączą i uzyskają jednolitą konsystencję, dodaj 2 łyżki startego sera, dopraw solą i pieprzem. Teraz połącz boczek ze śmietanką i, stale mieszając, powoli podgrzewaj.

Jeszcze gorący sos (postaraj się go nie zagotować) przelej do ciepłego makaronu, posyp majerankiem i wymieszaj. Makaron z sosem od razu rozłóż na ogrzane talerze, posyp pozostałym parmezanem, udekoruj ziołami i podawaj.

Ryba z warzywami

Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów ryby (dorsza, mintaja, tilapii), 1 cebula l 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 1/2 małej cukinii, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka tymianku, sól l pieprz, cytryna pokrojona w ćwiartki, 1 łyżka masła, olej do smażenia, świeży koperek do smaku i dekoracji.

Mrożoną rybę odpowiednio wcześniej rozmroź w temperaturze pokojowej. Po rozmrożeniu opłucz pod strumieniem bieżącej wody, a następnie osusz i osól.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Obie połówki papryk oczyść z nasion, usuń szypułki, opłucz i osusz. Następnie pokrój je w paseczki lub kostkę. Z cukinii (nie obieraj jej ze skórki) odkrój wzdłuż kilka cienkich plasterków do dekoracji, pozostałą pokrój w niewielką kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szybko cebulę. Dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj. Chwilę smaż razem, po czym do warzyw na patelni dodaj koncentrat pomidorowy (jeśli jest bardzo gęsty, połącz go z łyżką wody i dodaj do warzyw; gdyby był za rzadki, zagęść go 1/2 łyżeczki mąki).

Warzywa na patelni zalej 1/2 szklanki wody. Następnie lekko osól, przypraw pieprzem i tymiankiem, duś wszystko na niewielkim ogniu 5 min.

Rozmrożoną i osoloną rybę przypraw pieprzem (możesz obtoczyć ją w mące, ale nie jest to konieczne) i smaż na oleju z dodatkiem łyżki masła. Gorącą rybę ułóż na warzywach, udekoruj plastrami cukinii, cytryną oraz koperkiem.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje