Reklama

O, kurczę!

Pikantny kurczak z grillowaną kukurydzą, awokado i tortillą

(dla 4-6 osób)

Poziom trudności: 2

Czas przygotowania: 1 godzina + 30 minut na marynowanie mięsa

Składniki: 10 udek kurczaka bez skórki, 100 ml oliwy z oliwek, sok z 2 limonek + cząstki limonek do podania, 2 łyżeczki mielonej papryczki chili, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 3 kolby kukurydzy, 2 duże pomidory, drobno posiekane liście kolendry do podania, patyczki do szaszłyków, 12 tortilli kukurydzianych, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Na pastę: 2 miękkie awokado, obrane i drobno pokrojone oraz pestka, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 mała, drobno posiekana papryczka chili, 50 ml oliwy z oliwek, sok z 2 limonek, szczypta mielonej ostrej papryki, 1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry

Reklama

Wymieszaj 60 ml oliwy z sokiem z 1 limonki, przyprawami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Natrzyj kawałki kurczaka marynatą, włóż do miski, zakryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty dania (nie krócej niż 30 minut). Rozgrzej grill lub patelnię grillową i skrop oliwą kolby kukurydzy. Ułóż na ruszcie, piecz ok. 10-12 minut, przewracając co 2-3 minuty na drugą stronę. Upieczone kolby zdejmij z ognia, odstaw do ostygnięcia.

Następnie delikatnie odetnij ziarna i przełóż do miski. W osobnej misce wymieszaj czosnek z ostrą papryką (mieloną i posiekaną), oliwą, sokiem z limonek, kolendrą. Dodaj zmiksowane awokado, wymieszaj. Wetknij w pastę pestkę z awokado, żeby nie ściemniała, włóż do lodówki. Wyjmij kurczaka i nabij na patyczki do szaszłyków. Ułóż na dobrze rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej i piecz 6-8 minut, przekręcając od czasu do czasu.

Wymieszaj kukurydzę z pomidorami, resztą oliwy, sokiem z limonki i kolendrą. Ułóż płaty tortilli na grillu, podpiecz minutę z obu stron. Grillowane nóżki kurczaka podawaj z sałatką kukurydzianą, pastą z awokado, tortillami i cząstkami limonek, którymi można skrapiać mięso.

Kurczak z cebulką i sumakiem

(dla 4 osób)

Poziom trudności: 2

Czas przygotowania: 1 godzina + 8 godzin na marynowanie mięsa

Składniki: 1 kurczak przekrojony na pół, oliwa z oliwek, sok z 1 cytryny, masło klarowane, 2 łyżeczki nasion kolendry, 2 łyżeczki nasion kminku, 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 5 nasion kardamonu, 5 goździków, 2 małe suszone papryczki chili, 2 łyżeczki suszonych płatków róży, 3 łyżeczki mielonych nasion sumaka, 3 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżeczki mielonego curry, 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 3/4 łyżeczki mielonego imbiru, 3/4 łyżeczki mielonej kozieradki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 1 łyżeczka soli morskiej, 1/2 szklanki natki pietruszki, 1/2 szklanki liści mięty, 1/2 szklanki liści kolendry, 50 ml oliwy z oliwek, chlebek pita do podania

Do cebuli: 1 mała, pokrojona w plastry czerwona cebula, 2 łyżeczki mielonego sumaka, skórka starta z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny

Rozgrzej patelnię bez tłuszczu, wrzuć nasiona kolendry, kuminu, pieprz, kardamon, goździki, chili oraz płatki róży. Praż 2 minuty, często mieszając, przesyp do moździerza, szybko wyłuskaj kardamon i utrzyj przyprawy na proszek. Dodaj sumak, cynamon, curry, ziele angielskie, imbir, kozieradkę, czosnek, gałkę muszkatołową, wymieszaj.

Natnij kurczaka w kilku miejscach, nasmaruj masłem i natrzyj mieszanką przypraw. Połówki kurczaka zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia rozgrzej grill, wyjmij mięso, usuń nadmiar marynaty, skrop oliwą, oprósz solą. Nabij kurczaka na rożen i połóż na grillu. Piecz ok. 20-25 minut, odwróć 2-3 razy. Gotowe połówki kurczaka przełóż na tacę, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 10 minut, by mięso odpoczęło. W tym czasie wymieszaj sumak ze skórką i sokiem z cytryny. Dopraw solą, wymieszaj z pokrojoną cebulą. Odstaw na 10 minut.

Wymieszaj natkę z miętą, kolendrą, oliwą i pozostałym sokiem z cytryny. Ułóż zioła i cebulę na tacy, podawaj z kurczakiem.

Grillowany kurczak z pancettą

(dla 4 osób)

Poziom trudności: 2

Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki: 1 kurczak, ok. 1,8 kg, 14 cienkich plastrów włoskiego suszonego boczku (pancetta), 1 pokrojona w plastry pomarańcza, 1 pokrojona w plastry cytryna, 1 przekrojona na pół główka czosnku, oliwa z oliwek, 3 małe główki sałaty rzymskiej, 8 dymek przekrojonych na pół, 50 ml oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego sherry, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1/2 szklanki świeżych liści mięty

Nadzienie: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 mała, drobno posiekana cebula, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 80 g bułki pokrojonej na mniejsze kawałki, namoczonej i osączonej, 20 g drobno posiekanych pistacji, 1/3 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki drobno posiekanego tymianku, skórka starta z 1 cytryny, skórka starta z 1 pomarańczy, sól morska, nić kuchenna, brytfanna z przykrywką

Przygotuj nadzienie. W rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek i smaż 6-8 minut mieszając. Przełóż do miski, wymieszaj z bułką, pistacjami, natką, tymiankiem oraz skórką z cytryny i pomarańczy. Wnętrze oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka napełnij nadzieniem. Obłóż piersi kurczaka plastrami pancetty, nóżki zwiąż nicią kuchenną. Ustaw piekarnik na funkcję grill, rozgrzej do 180°C.

Ułóż plastry pomarańczy i cytryny na dnie brytfanny, na nich połóż kurczaka i czosnek, skrop mięso oliwą, przykryj brytfannę. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Po upływie tego czasu wyjmij mięso i odstaw na kilka minut, by odpoczęło. W tym czasie skrop liście sałaty i dymkę oliwą z oliwek. Połóż na ruszcie, piecz 4-5 minut. Usuń z brytfanny cytrusy, usuń łupinki z upieczonego czosnku, rozgnieć widelcem, wymieszaj z sosem do pieczenia. Dodaj ocet, musztardę, dopraw do smaku.

Skrop sosem sałatkę i dymkę, dopraw, wymieszaj. Podawaj kurczaka polanego sosem, a sałatkę w osobnych miskach.

Grillowane udka z ryżem i zielonym groszkiem

(dla 6-8 osób)

Poziom trudności: 2

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + 8 godzin na marynowanie mięsa

Składniki: 8 ćwiartek kurczaka, 6 liści laurowych pokruszonych na kawałki, 4 drobno posiekane dymki, 3 drobno posiekane papryczki chili, 1,5 łyżki drobno posiekanego tymianku, 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka brązowego cukru, sok z 1 limonki, cząstki limonki do podania, sól morska, oliwa z oliwek

Ryż z groszkiem: 500 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 1 przekrojona na pół papryczka habanero chili, 1,5 szklanki brązowego ryżu, 200 g mrożonego zielonego groszku, 3 drobno posiekane dymki, 50 ml oliwy z oliwek, 50 ml soku z limonki, 35 ml soku z pomarańczy, sól morska

Wrzuć liście laurowe, posiekane dymki, chili, tymianek, pozostałe przyprawy oraz 1 łyżeczkę soli do blendera, zmiksuj na proszek. Dodaj sos sojowy, sok z limonki i raz jeszcze zmiksuj. Zrób po dwa nacięcia na każdej ćwiartce kurczaka, nasmaruj wszystkie udka marynatą.

Włóż do miski, zawiń je folią spożywczą, wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia w garnku na średnim ogniu zagotuj mleko kokosowe z bulionem, chili i łyżeczką soli. Dodaj ryż, wymieszaj, ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 25-30 minut. Ugotowany ryż zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut. Następnie osącz, usuń chili i równomiernie rozprowadź ryż na tacy, żeby ostygł.

W tym czasie zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć do niej groszek na 10 minut. Odcedź, wymieszaj z ryżem, dymką, oliwą, sokiem z limonki i pomarańczy, wstaw do lodówki. Rozgrzej grill i wyjmij zamarynowane udka z lodówki. Delikatnie oczyść z nadmiaru marynaty i posmaruj odrobiną oliwy. Ułóż na grillu i piecz ok. 12 minut, często odwracając. Podawaj gorące mięso ze schłodzonym ryżem i dodatkiem cząstek limonki.

Grillowane udka z ostrym sosem i sałatką ziemniaczaną

(dla 4-6 osób)

Poziom trudności: 2

Czas przygotowania: 1 godzina + 8 godzin na marynowanie mięsa

Składniki: 12 podudzi z kurczaka, 375 ml winnego octu jabłkowego, 50 g brązowego cukru, 1 łyżka suszonych płatków chili, 3 łyżeczki mielonej papryki chili, 2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu, sól, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego

Na sałatkę: 1 kg małych, umytych i nieobranych ziemniaków, 80 g majonezu, 40 g kwaśnej śmietany, 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli, skórka starta z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki drobno posiekanego koperku, sól morska

Na sos: 185 ml winnego octu jabłkowego, 2 łyżki soku jabłkowego, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczka pikantnego sosu (np. jalapeño), 1 łyżeczka suszonych płatków chili

Wymieszaj ocet z cukrem, płatkami chili, mieloną chili, pieprzem, połową czosnku oraz 3 łyżkami soli. Nasmaruj marynatą podudzia kurczaka, zamknij w szczelnym pojemniku i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wrzuć ziemniaki do garnka i zalej zimną wodą. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, gotuj 15-20 minut do miękkości. Odcedź i obierz ze skórek, zanim wystygną. Wymieszaj majonez ze śmietaną, cebulą, skórką i sokiem z cytryny, pozostałym czosnkiem, dopraw szczyptą soli. Dodaj ziemniaki, natkę, koperek, dokładnie wymieszaj i przełóż do lodówki. Wymieszaj wszystkie składniki na sos i rozlej go do 2 miseczek. Rozgrzej grill, wyjmij mięso z lodówki. Połóż na ruszcie i piecz 10-15 minut, często smarując ostrym sosem (z jednej miseczki) i przekręcając podudzia od czasu do czasu. Gorące mięso podawaj z zimną sałatką ziemniaczaną i sosem z drugiej miseczki.

Kurczak grillowany z sałatką ananasową

(dla 4 osób)

Poziom trudności: 2

Czas przygotowania: 1,5 godziny + ok. 8 godzin marynowania

Składniki: 2 połówki kurczaka, 1 łyżka nasion białego pieprzu, 8 posiekanych ząbków czosnku, 50 g posiekanej świeżej kurkumy, 6 korzeni kolendry oczyszczonych i namoczonych, 3 drobno posiekane łodygi trawy cytrynowej (tylko białe części), 60 ml sosu rybnego, 1 łyżka drobnego cukru, sok z 1 limonki, miękkie masło klarowane, cząstki limonki

Sos: 2 nieobrane cebulki szalotki, 2 nieobrane ząbki czosnku, 2 łyżki pasty z tamaryndowca (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością), 30 g drobnego cukru, 120 ml sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka płatków chili

Na sałatkę: 1 drobno posiekana papryczka chili, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka octu ryżowego, 1/2 obranego i pokrojonego ananasa, łyżka wiórków kokosowych, 1/2 szklanki świeżych liści mięty, 1/2 szklanki świeżych liści kolendry, 1 posiekana szalotka

Utrzyj w moździerzu nasiona pieprzu i przesyp do miski. Następnie utrzyj czosnek z kurkumą, korzeniami kolendry, trawą cytrynową. Gdy powstanie pasta, wymieszaj ją z pieprzem, sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki. Ponacinaj połówki kurczaka w kilku miejscach, posmaruj masłem, natrzyj marynatą, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia przypalaj nad ogniem szalotki 4 minuty, a czosnek 3 minuty, obracając co pewien czas. Obierz je, posiekaj, utrzyj w moździerzu na pastę ( lub zmiksuj). Dodaj pozostałe składniki na sos, wymieszaj. Rozgrzej grill i wyjmij kurczaka z lodówki. Nabij każdą połówkę na patyk, ułóż na grillu skórą do dołu. Piecz 8-10 minut, obróć na drugą stronę, piecz 10-12 minut. Przygotuj sałatkę. Utrzyj w moździerzu chili z czosnkiem i cukrem. Dodaj sok z limonki, sos rybny, ocet, wymieszaj. Do miski wrzuć kawałki ananasa, wiórki kokosowe, miętę, kolendrę i szalotki. Dodaj dressing, wymieszaj. Kurczaka podawaj z sałatką, sosem, limonkami.


Tekst: Joanna Lorynowicz

Twój Styl 7/2015


Twój Styl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy