Przejdź na stronę główną Interia.pl

O, kurczę!

Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

Pikantny kurczak z grillowaną kukurydzą, awokado i tortillą

(dla 4-6 osób)

Reklama

Poziom trudności: 2

Czas przygotowania: 1 godzina + 30 minut na marynowanie mięsa

Składniki: 10 udek kurczaka bez skórki, 100 ml oliwy z oliwek, sok z 2 limonek + cząstki limonek do podania, 2 łyżeczki mielonej papryczki chili, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 3 kolby kukurydzy, 2 duże pomidory, drobno posiekane liście kolendry do podania, patyczki do szaszłyków, 12 tortilli kukurydzianych, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Na pastę: 2 miękkie awokado, obrane i drobno pokrojone oraz pestka, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 mała, drobno posiekana papryczka chili, 50 ml oliwy z oliwek, sok z 2 limonek, szczypta mielonej ostrej papryki, 1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry

Wymieszaj 60 ml oliwy z sokiem z 1 limonki, przyprawami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Natrzyj kawałki kurczaka marynatą, włóż do miski, zakryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty dania (nie krócej niż 30 minut). Rozgrzej grill lub patelnię grillową i skrop oliwą kolby kukurydzy. Ułóż na ruszcie, piecz ok. 10-12 minut, przewracając co 2-3 minuty na drugą stronę. Upieczone kolby zdejmij z ognia, odstaw do ostygnięcia.

Następnie delikatnie odetnij ziarna i przełóż do miski. W osobnej misce wymieszaj czosnek z ostrą papryką (mieloną i posiekaną), oliwą, sokiem z limonek, kolendrą. Dodaj zmiksowane awokado, wymieszaj. Wetknij w pastę pestkę z awokado, żeby nie ściemniała, włóż do lodówki. Wyjmij kurczaka i nabij na patyczki do szaszłyków. Ułóż na dobrze rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej i piecz 6-8 minut, przekręcając od czasu do czasu.

Wymieszaj kukurydzę z pomidorami, resztą oliwy, sokiem z limonki i kolendrą. Ułóż płaty tortilli na grillu, podpiecz minutę z obu stron. Grillowane nóżki kurczaka podawaj z sałatką kukurydzianą, pastą z awokado, tortillami i cząstkami limonek, którymi można skrapiać mięso.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje