Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nuggetsy (kawałki kurczaka w panierce)

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka (z hodowli ekologicznej lub z chowu tradycyjnego, ok. 350 g)
  • 40 g płatków owsianych górskich
  • 30 g twardego sera typu parmezan lub cheddar
  • 40 g ziarna sezamu
  • 1/2 łyżeczki soli kamiennej, morskiej lub himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego

1. Pierś kurczaka umyć, pozbawić ją kości i tłustych części i pokroić w niewielkie kawałki.

2. Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze na mniejsze.

Reklama

3. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4. Przygotować 3 głębokie talerze na: I. wymieszane przyprawy, II. rozkłócone jajko i sos sojowy, III. połączone płatki owsiane, sezam i ser.

5. Każdy kawałek mięsa panierować według podanej wyżej kolejności.

6. Kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temperaturze 220°C przez ok. 30 minut, aż panierka lekko się zrumieni.

7. W połowie pieczenia obrócić kawałki kurczaka na drugą stronę.

Aby podczas panierowania panierka nie sklejała się od jajka, na bieżąco ją dosypuję.

Wartości odżywcze w 100 g:

białko 24,8 g, węglowodany ogółem 6,22 g, w tym cukry 0,14 g, błonnik 1,16 g

Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na energię":

Zobacz też: Migdałowe brownie




Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje