Reklama

Reklama

Nóżki w galarecie

Prawdziwa uczta dla fanów mięsnych smaków. Polecamy ponadczasowy, sprawdzony przepis na nóżki w galarecie.

Składniki

  • 750 g mięsa z nóżek wieprzowych
  • 250 g chudej wieprzowiny (bez kości)
  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

Mięso dokładnie umyj, zalej wodą razem z obranymi warzywami i gotuj na małym ogniu około 4 godziny. Kiedy mięso będzie odchodzić od kości, dodaj sól do smaku. Odcedź wywar. Oddziel mięso od kości, pokrój w kostkę i zagotuj, odcedź ponownie. Do wywaru dodaj rozgniecione główki czosnku, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Dno formy (najlepiej głęboka, okrągła misa) wyłóż plasterkami marchewki. Wyłóż pokrojone w kostkę mięso, zalej wywarem i wystudź do czasu stężenia. Przed podaniem zbierz warstwę tłuszczu z wierzchu galarety i wyłóż na półmisek do góry nogami. Podawaj z odrobiną octu i udekoruj pietruszką. Smacznego!

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: Galareta z nóżek wieprzowych | zimne nóżki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje