Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nowoczesna kuchnia rybna według Ewy Wachowicz

"Rybka lubi pływać" - tymi słowami Ewa Wachowicz zaczyna 342. odcinek programu "Ewa gotuje".

- Nieraz już w moim programie robiłam wędzone ryby czy mięso. Lubię od czasu zabawić się w wędzenie - te słowa Ewy Wachowicz oznaczają, że tym razem poznamy przepisy z wykorzystaniem ryby wędzonej.

Reklama

To nowoczesna kuchnia rybna w wykonaniu prowadzącej program "Ewa gotuje". Pierwszą potrawą będzie awanturka z wędzonym karpiem, czyli pasta z ryby i twarogu, podana na kromkach wiejskiego chleba.

Na danie główne upiecze pstrąga potokowego z Ojcowa, przy czym ryba będzie bez ości - za to z ziemniaczanymi łódeczkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Na deser ciasto cytrynowe z cukinią, udekorowane lukrem z dodatkiem limoncello.

Przy okazji w programie poznamy sekret pięknych, zadbanych włosów Ewy Wachowicz.

Przepis na awanturkę z wędzonym karpiem

Składniki

  • wędzony filet z karpia
  • 250 g - sera białego półtłustego
  • 2 łyżki - śmietany 18%
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • chleb wiejski

Składniki na gruszkę w karmelu

  • 1 - gruszka
  • 1 łyżka - miodu
  • 100 ml - wina białego wytrawnego

Przygotowanie:

Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Wymieszać z kawałkami ryby. Dorzucić drobno posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Wymieszać.

Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać miód. Wrzucić pokrojoną gruszkę. Wymieszać. Podlać winem i dusić tak długo, aż odparuje. Odstawić do wystudzenia.

Chleb pokroić. Na kromki nałożyć awanturkę. Udekorować karmelizowaną gruszką oraz szczypiorkiem.

Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na cytrynowe ciasto w cukinią >>>

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje