Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nietypowa zapiekanka

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki na zapiekankę

  • 450 g ziemniaków
  • 400 g szynki
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, posiekaj nożem. Dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią. Włóż do lodówki na ok. 30 min.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w dużą kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę oraz czosnek, mieszając smaż ok. 5 min. Dodaj ziemniaki, wlej mleko oraz 100 ml wody. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 15 min. Nadmiar płynu odlej. Do wystudzonych ziemniaków dodaj szynkę oraz szczypiorek, wymieszaj. Dopraw do smaku.

Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Włóż ziemniaki z szynką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość naczynia. Ułóż je na wierzchu naczynia i mocno dociśnij brzegi. Na środku zapiekanki wytnij kilka otworów. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje