Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Niedzielny obiad

Wykorzystaliśmy do niego sezonowe warzywa i owoce.

Młody kapuśniaczek

Składniki na 8 porcji: 1 główka młodej kapusty, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 1 ostra papryczka, 1 pęczek kopru, 5 ziemniaków, 2 porcje rosołowe z kurczaka, liść laurowy, sól, pieprz

Reklama

1. Mięso i włoszczyznę zalać wodą, gotować do uzyskania wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy jarzyny będą miękkie, wyjąć porcje rosołowe oraz marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa pokroić, por wyrzucić.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować, koperek i papryczkę drobno posiekać. Do gotującego się wywaru dodać ziemniaki, po 10 minutach kapustę. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać koper i paprykę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Do zupy dołożyć pokrojone warzywa.

Zrazy z papryką

Składniki na 4 porcje: 4 kotlety wołowe, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 3 cebule, 4 łyżki masła, 70 g koncentratu pomidorowego, 1/4 l bulionu mięsnego, 1 łyżka mąki, 1/4 l śmietany, 4 łyżki oleju, przyprawa do mięsa wołowego

1. Cebulę obrać, posiekać, przyrumienić na maśle. Papryki pozbawić nasion, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, dusić do zeszklenia. Mięso opłukać, osuszyć, rozbić tłuczkiem. Lekko skropić olejem, oprószyć przyprawą do mięsa wołowego, posmarować koncentratem pomidorowym. Na kotletach ułożyć porcje duszonych warzyw. Ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące.

2. Na reszcie oleju obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Wlać bulion, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pozostałe warzywa i koncentrat pomidorowy wymieszać ze śmietaną. Dodać do duszenia, kiedy mięso będzie już miękkie. Danie można podawać z fasolką szparagową.

Biszkopt z kremem jogurtowym

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 17,5 dag cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki, 2-3 łyżeczki żelatyny, 35 dag naturalnego jogurtu, 20 dag malin, 1 op. cukru wanilinowego, 20 dag śmietany kremówki, 5 dag grubych wiórków gorzkiej czekolady i 2 dag posiekanej gorzkiej czekolady, listki melisy do dekoracji

1. Białka ubić z 10 dag cukru. Pianę połączyć z żółtkami. Delikatnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przelać do wyłożonej pergaminem blachy. Piec 10-15 minut w 200°C.

2. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Spęczniałą rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Połączyć z jogurtem wymieszanym z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Do tężejącej masy dodać ubitą śmietanę. Wsypać wiórki czekoladowe.

3. Wystudzony biszkopt przekroić. Na jednym blacie rozłożyć 10 dag malin. Odłożyć 5 łyżek kremu, resztę rozsmarować na malinach. Przykryć drugim blatem. Wierzch ciasta posmarować odłożonym kremem. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Udekorować grubo posiekaną czekoladą, malinami i listkami melisy.

Życie na gorąco 25/2011

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje