Reklama

Reklama

Niecodzienne spaghetti z bazylią

Polecamy przepis na makaron w niecodziennej wersji- spaghetti z cukinii z bazylią.

Składniki

  • 3 młode cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • kawałek parmezanu
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i specjalną temperówką do warzyw lub zwykłą obieraczką tniemy na długie wiórki. Temperówką zrobimy wiórki cienkie jak spaghetti, zaś obieraczką szerokie wstążki. 

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę, posiekany lub pokrojony na cienkie plasterki czosnek i smażymy chwilę na małym ogniu, uważając, by się nie przypalił. 

3. Na patelnię z dorzucamy pociętą cukinię, mieszamy z czosnkiem, odrobinę zwiększamy płomień i smażymy 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy listki bazylii i doprawiamy. 

4. Przekładamy danie na talerze i posypujemy startym parmezanem. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje