Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nie tylko ogórkowa

Oto kilka pomysłów na dania z kiszonymi ogórkami w roli głównej.

Pieczony schab nadziewany

Składniki na 10 porcji: 1 kg schabu bez kości, 15 dag gotowanej szynki, 2-4 parówki cielęce, 4 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 2-4 długie i twarde kiszone ogórki, 3 marchewki, sól, pieprz, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego

Reklama

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym długim nożem rozetnij schab na jak największy i płaski płat. Delikatnie rozbij go tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Szynkę pokrój w cienkie paski. Marchewkę obgotuj, pokrój w paski. Na płat mięsa połóż warstwami: parówki, paski szynki, marchewki i ogórki kiszone. Całość posyp solą i pieprzem. Mięso mocno zwiń w rulon, obwiąż bawełnianą nicią, żeby się nie rozpadło.

2. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, połóż na nim mięso i krótko obsmaż ze wszystkich stron, by zamknąć pory w mięsie. Z każdej strony smaż po dwie minuty. Uważaj, żeby ogień nie był za mocny i mięso się nie przypaliło.

3. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż do niego przysmażone mięso, zalej bulionem i duś pod przykryciem przez ok. 45 minut. Wyjmij, podawaj na gorąco lub na zimno z sosem tatarskim. Zrób sos: 1/4 szklanki majonezu wymieszaj z 5 łyżkami śmietany, drobno pokrojonym kiszonym ogórkiem, solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki, łyżeczką soku z cytryny. Schłodź. Podawaj osobno.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 415 kalorii

Sałatka ziemniaczana

Składniki na 6 porcji: 1/2 kg ziemniaków, 1/2 główki małej kapusty włoskiej, 3 strączki różnokolorowej papryki, 4 ogórki kiszone, 4 łyżki zielonych oliwek, 4 łyżki czarnych oliwek, cebula

Na sos: 2 ząbki czosnku, pęczek siekanego koperku, po gałązce natki pietruszki, lubczyku, tymianku, bazylii i oregano, 2 łyżki octu balsamicznego lub pół łyżeczki soku świeżo wyciśniętego z cytryny, 3 łyżki oliwy lub oleju, szczypta soli, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy ostygną - zdejmij skórkę, pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski.

2. Kapustę włoską posiekaj na cienkie paski, zalej wodą i gotuj na małym ogniu z dodatkiem soli i pieprzu 10 min. Odcedź i odciśnij. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Wszystko dodaj do ziemniaków i wymieszaj.

3. Papryki umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski z ziemniakami. Ogórki kiszone odcedź z zalewy, możesz je jeszcze opłukać pod bieżącą wodą. Pokrój je w plasterki i wrzuć do miski z resztą warzyw. Posyp suszonymi lub świeżymi ziołami. Czarne i zielone oliwki pokrój w plasterki i dorzuć je do warzyw.

4. Przygotuj sos: czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę, a następnie utrzyj z solą. Dodaj ocet, olej, koperek, sól i pieprz. Mieszaj, aż składniki się połączą. Sałatkę zalej sosem tuż przed podaniem.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 320 kalorii

Ogórkowa z koperkiem

Składniki na 4 porcje: 2 małe pory, marchewka, seler, pietruszka, 4 średnie ziemniaki, 1/2 kg ogórków kiszonych, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz, listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, koperek, 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków

Przygotowanie:

1. Marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę i pory dokładnie umyj. Pory rozetnij na pół i jeszcze raz wypłucz pod bieżącą wodą. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w talarki. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę. Do garnka wrzuć masło, roztop je, dolej łyżkę oleju oraz pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Smaż przez chwilę. Mieszaj, aby się nie przypaliły.

2. Pokrój drobno pora, dodaj do warzyw, smaż jeszcze kilka minut. Zalej warzywa trzema szklankami wrzątku, zagotuj. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotuj pod przykryciem 10 min na małym ogniu. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki, sok z ogórków i gotuj kolejne 10 min, aż ziemniaki będą miękkie.

3. Kiszone ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Razem z powstałym sokiem wlej je do zupy, zagotuj zupę. Przypraw do smaku solą (ostrożnie, bo ogórki kiszone są bardzo słone). Zdejmij z ognia. Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej do zupy. Poczekaj, aż się zagotuje. Dodaj posiekany koperek.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 245 kalorii

Leczo wegetariańskie

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg marchwi, 20 dag kotletów sojowych, 1/2 kg kolorowej papryki, 2 cebule, 1/2 kg pieczarek, 4 ogórki kiszone, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki keczupu, łyżeczka cukru, 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta mielonej ostrej papryki, sól, pieprz, dymka i szczypiorek

Przygotowanie:

1. Kotlety sojowe ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie odcedź je, poczekaj aż wystygną i pokrój je w paski. Cebulę obierz z łupin, paprykę i pieczarki umyj i osusz. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju, cały czas mieszając. Dosyp łyżeczkę cukru, dalej mieszaj aż cebula stanie się szklista.

2. Marchew pokrój w słupki. Do dużego garnka wrzuć usmażoną cebulę, marchew, pokrojone pieczarki, paprykę oraz kotlety sojowe. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw. Wlej resztę oleju, zalej warzywa 1/2 szklanki wody, wsyp paprykę słodką i ostrą, duś pod przykryciem 20 min.

3. Dodaj keczup, koncentrat pomidorowy. Ogórki kiszone pokrój w paski. Dodaj je do leczo, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 min. Leczo powinno być gęste. Jeśli jest za kwaśne, można je jeszcze dosłodzić. Podawaj je na półmisku udekorowane szczypiorkiem oraz posiekanymi cebulkami ze szczypiorkiem. Dodatkiem może być pieczywo razowe lub ziemniaki z masłem ugotowane w mundurkach.

Przygotowanie: 45 minut

Porcja: 320 kalorii

Świat i Ludzie 4/2011

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje