Reklama

Natura dla zdrowia: Czosnek

Za piekącym, wyraźnym smakiem i wyjątkowo nieprzyjemnym zapachem w czosnku, ukrytych jest wiele niedocenionych zalet.

Zapomniany skarb

Historia byliny sięga prawie 5 tysięcy lat wstecz. Już wtedy doceniano walory czosnku i jego zastosowanie w kuracjach zapobiegających wielu chorobom, jak też poprawiających ogólną kondycję organizmu. Za miejsce pochodzenia czosnku uważa się Azję. Ale czosnek bardzo szybko pojawił się na wszystkich kontynentach. Obecnie jest uprawiany na całym świecie. Choć już w dawnych czasach, czosnek cieszył się sporą popularnością, mimo dobroczynnego wpływu na zdrowie, przez długie lata był uznawany jednak za środek stosowany tylko przez ludzi ubogich. Być może dlatego, że w bardzo prosty i tani sposób pozwalał im na walkę z wieloma schorzeniami.

Reklama

Podawano go niewolnikom w czasie prac budowlanych, żołnierzom w okresie wojen, a na co dzień był stosowany przez najbiedniejsze warstwy społeczne. Do naszego kraju czosnek trafił bardzo późno, bo dopiero w okresie średniowiecza. Szybko jednak zdobywał uznanie. Był stosowany w leczeniu ludzi i zwierząt. Mimo to dopiero w XX wieku, czosnek doczekał się należytego szacunku i uznania w medycynie. Po przeprowadzeniu badań naukowych został zaliczony do grona roślin leczniczych. Dzisiaj czosnek kojarzony jest głównie z charakterystycznym zapachem i tym, że to najlepszy naturalny "antybiotyk". Spożywany na surowo, może zdziałać cuda.

Dla układu pokarmowego

Znany ze swojego silnego działania antybakteryjnego jest w stanie zwalczyć wiele infekcji układu pokarmowego i pokonać zagrażające mu bakterie i pasożyty. Zaczynając od jamy ustnej - żucie surowego czosnku zwalcza mieszczące się w niej bakterie i powoduje silne jej odkażenie. Tak więc, czosnek jest świetnym środkiem niwelującym lekkie stany zapalane, a nawet stany ropne na ściankach wewnętrznych jamy ustnej.  Nalewka z czosnku, przygotowana na wodzie (na noc kilka ząbków zostawiamy w szklance wody) stosowana jest w chorobach dziąseł - wtedy płukamy nią zęby, ale także w ostrych stanach biegunkowych, kiedy trzeba ją wypijać.

Regularnie spożywany czosnek znacznie wpływa na pracę układu trawiennego. Przyspiesza wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit, tym samym zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Picie nalewek z czosnku pomaga także w leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego. Jednak nieocenione działanie czosnku w przypadku nieprawidłowości w układzie pokarmowym to jego skuteczne zwalczanie pasożytów jak owsiki, glisty czy nawet tasiemce. W takich diagnozach lub jej podejrzeniu, konieczna jest kilkutygodniowa kuracja czosnkowa, podczas której codziennie na czczo należy wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub wypijać mleko zagotowane z czosnkiem. Zaleca się też wykonywanie lewatyw na mleku lub wodzie z dodatkiem czosnku. 

Dla układu krążenia

Czosnek jest znakomitym środkiem, który w naturalny sposób walczy z nadmiarem szkodliwego cholesterolu. Jego spożycie zaleca się osobom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym - czosnek to środek, który skutecznie obniża ciśnienie i tym samym usprawnia pracę serca. Podsumowując - działa zbawiennie na cały układ krążenia, gdyż poprawia stan naczyń krwionośnych i wzmacnia serce.

Poprawia odporność i walczy z infekcjami

Jego codzienne spożycie w ilości choćby jednego ząbka powoduje znaczny wzrost odporności organizmu. Ale czosnek nie jest stosowany tylko profilaktycznie w celu uniknięcia infekcji. Jest znakomity w walce z nią, gdy już trawi drogi oddechowe. Powoduje łatwiejsze odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i zmniejsza pojawiające się uczucie duszności. Jeśli już dopada nas przeziębienie lub boli gardło, warto każdego dnia przed snem wypijać szklankę ciepłego mleka z dodatkiem kilku zmiażdżonych ząbków czosnku i miodu.

Pomocny dla skóry

Czosnek w leczeniu skóry i poprawie jej kondycji jest stosowany bardzo rzadko. Znaczny wpływ na to ma jego silne działanie i możliwość wywołania odczynu alergicznego. W niektórych przypadkach czosnek może nawet powodować oparzenia skóry. Jednak jeśli próba alergiczna nie wykazała żadnych zmian, w razie problemów z trudno gojącymi się urazami skóry, wypryskami, czosnek można stosować w formie toniku do smarowania skóry.

Do sporządzenia takiego toniku odkażającego potrzebnych jest kilka główek czosnku, szklanka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek i kilka kapsułek witaminy E. Czosnek należy zmiażdżyć i w oliwie lub oleju trzymać w szczelnym naczyniu przez kilka tygodni. Po tym czasie dodaje się witaminę E z kapsułek, miesza i eliksir dla skóry gotowy. Gdy skóra jest znacznie uszkodzona (pojawiają się stany zapalne, ropienie) z czosnku należy wykonywać okłady.

W kuchni niezastąpiony

Czosnek jest stałym elementem wielu kuchni światowych. W naszej polskiej został trochę zaniedbany, być może z uwagi na swój charakterystyczny ostry smak i zapach. Po zjedzeniu potraw z dodatkiem czosnku nie dość, że trzeba borykać się z wątpliwie przyjemnym oddechem, to w dodatku zapach czosnku przenika do naszej skóry i my sami jesteśmy jednym, wielkim reaktorem czosnkowym.

Szkoda jednak, że tak sporą uwagę przywiązuje się do przykrego zapachu. Czosnek przecież ubogaca swoim aromatem wiele potraw. Jest doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięs, a także sosów i sałatek. A jego zapach bardzo łatwo można usunąć zjadając np. jabłko lub żując ziarna kawy. 

Kiedy czosnek szkodzi?

Nie wszyscy mogą się cieszyć naturalnymi zaletami czosnku. Wiele osób nie powinno, a nawet nie może go stosować nawet doraźnie.

Czosnek nie może znajdować się w diecie matek karmiących piersią i nie można go podawać dzieciom do 1 roku życia.

Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe nie mogą jeść czosnku, nasila on ich działanie.

Czosnek nie powinien także widnieć z menu osób chorych na nerki, na schorzenia żołądka, jelit, chorujące na zapalenie płuc. Zbyt duże dawki czosnku mogą się przyczynić do uszkodzeń wątroby.

Czosnek znalazł uznanie także w leczeniu chorób na tle reumatycznym, ale jest też znany, jako silny antyoksydant, który zapobiega chorobom nowotworowym. Zwalcza grzyby i wirusy. Jeśli jesteśmy w stanie przekonać się do czosnku i nie znajdujemy się w grupie przeciwwskazań, to bez wahania sięgajmy po niego jak najczęściej. Podążając za myślą "w zdrowym ciele zdrowy duch", przyznajmy otwarcie, że w zdrowej diecie, swoje miejsce, koniecznie musi znaleźć czosnek.

Więcej w serwisie:
Naturalny sposób na uporczywy trądzik

Trzy wcielenia ziemniaka: Dla kuchni, dla zdrowia, dla urody

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: czosnek | warzywa | zdrowie | uroda
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy