Reklama

Napoleonki z maślanych ciastek

Składniki na 20 sztuk

  • 1200 ml mleka
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 budynie śmietankowe
  • 40 herbatników maślanych petit beurre
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 puszki moreli w syropie
  • szczypta soli

1. Zagotowujemy 900 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko łączymy z budyniami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę budyniową i gotujemy, ciągle mieszając, na małym ogniu, by nie powstały grudki, a masa mocno zgęstniała. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Masło ucieramy na białą puszystą masę i stopniowo dodajemy do ostudzonego budyniu ze szczyptą soli, miksujemy na gładki krem.

3. Morele odcedzamy na sitku z nadmiaru syropu.

4. Blachę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Przekładamy krem, wciskamy połówki moreli, wyrównujemy wierzch i przykrywamy herbatnikami. Wstawiamy na noc do lodówki. 5. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Wykrawamy ciastka i każde dekorujemy kleksem bitej śmietany.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy