Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Napoje orzeźwiające

W gorące dni powinnaś pić dwa razy więcej niż zazwyczaj. Zwłaszcza, jeśli uprawiasz sport lub grzejesz się na plaży. Proponujemy nowe wersje letnich drinków.

Koktajl jeżynowy

Składniki na 4 porcje: 4 szklanki wody 2 szklanki świeżych jeżyn, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2/3 szklanki świeżego soku z limonki, (z 4 limonek).

Reklama

Dwie szklanki jeżyn zalej 1/2 szklanki wody, miksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przecedź przez sitko, by pozbyć się pestek. Dodaj pozostałą wodę, 1/2 szklanki brązowego cukru i 2/3 szklanki soku z limonki, wymieszaj. Napój ładnie wygląda w buteleczkach koktajlowych z kolorowymi słomkami.

Mrożona herbata

Składniki na 4 porcje: 5-6 torebek ulubionej białej lub zielonej herbaty, 2-3 łyżki miodu, 1 l wody, garść kostek lodu gałązka mięty lub melisy, kilka plasterków cytryny lub limonki.

Zaparz w dzbanku zieloną lub białą herbatę (mocniejszą, bo rozcieńczysz ją kostkami lodu). Dosłodź do smaku. Po ostudzeniu dodaj lód, gałązkę mięty lub melisy, plasterki cytryny lub limonki. Zamieszaj, podawaj.

Woda ogórkowa

Składniki na 4 porcje: 2 ogórki 1 litr wody mineralnej, może być lekko gazowana, 1 czubata łyżka miodu kilka gałązek mięty lub bazylii, 1 cytryna kostki lodu.

Miód rozpuść w szklance wody- można ją lekko podgrzać, a potem wystudzić. Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cytrynę przekrój na pół, z jednej połówki wyciśnij sok, drugą pokrój w plasterki. Do dzbanka włóż gałązki mięty (listki wypłyną na wierzch), kostki lodu, plasterki ogórka i cytryny, dolej wodę z miodem i sok z cytryny. Ten napój doskonale orzeźwia!

Truskawkowa pinakolada

Składniki na 4 porcje:  4 szklanki truskawek 10-12 krążków ananasa z puszki, 2 szklanki soku z ananasa z puszki, 4 czubate łyżki wiórków kokosowych.

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładkie smoothie. Przelej do szklanek, włóż słomki i podawaj. Z piñacolady łatwo zrobisz też granitę. Wystarczy wstawić napój do zamrażarki i co pół godziny mieszać np. widelcem. Po 3-4 godzinach mrożenia przełóż granitę do wysokich kieliszków, udekoruj truskawkami i skórką z cytryny. Gotowe.

SHOW 15/2015

Dowiedz się więcej na temat: koktajle

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje