Reklama

Reklama

Naleśniki z warzywami

Ciekawa odmiana popularnych naleśników.

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 por
  • 200 g marchwi
  • 1 kalafior
  • 100 g zielonego groszku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

1. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, mleko, olej oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto odstaw na około 15 min. Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto, rozprowadzając je równomiernie na całej patelni. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. 

2. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz, pokrój w krążki. Marchew obierz, umyj, pokrój w talarki. Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody na ok. 5 min. 3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć por, mieszając smaż 2-3 min. Dodaj marchew oraz podgrzany bulion. Gotuj ok. 5 min. Następnie dodaj różyczki kalafiora, groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietankę. Gotuj 10 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Warzywa dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na ciepłych naleśnikach rozłóż warzywa, złóż na pół. Natychmiast podawaj.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje