Reklama

Naleśniki z gryczaną kaszą i pieczarkami

Z kaszy możesz przyrządzić wiele oryginalnych i pysznych potraw. Polecamy przepis na naleśniki, które sprawdzą się idealnie jako danie główne.

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • jajko
  • tłuszcz do smażenia

Składniki na farsz

  • 50 dag pieczarek
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • cebula
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, mleka, wody i jajka przygotuj ciasto na naleśniki. Dodaj do niego łyżkę oliwy. Usmaż i przykryj drugim talerzem, aby brzegi placków nie wyschły. 

2. Posiekaj cebulę w kostkę i przesmaż na oleju. Dodaj do niej drobno pokrojone pieczarki, posól i usmaż. 

3. Ugotuj kaszę gryczaną i przestudź. Wymieszaj ją z pieczarkami i cebulą. Dodaj starty na dużych oczkach ser i natkę pietruszki. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. 

4. Dopraw farsz solą i pieprzem. Rozłóż nadzienie na naleśnikach i zwijaj je na kształt krokiecików. Obsmaż na patelni lub ułóż w brytfannie i zapiecz w piekarniku. 

Reklama

5. Gotowe możesz polać sosem grzybowym lub jogurtowym.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy