Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Naleśniki z farszem

Z niedrogiego i łatwo dostępnego mięsa mielonego możesz wyczarować efektowne przekąski i dania obiadowe.

Składniki

  • 12 jajek
  • pół szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • 20 dag mąki
  • olej

Składniki na farsz

  • cebula
  • 40 dag zmielonego mięsa
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • czerwona papryka
  • gruby szczypiorek

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jajka ubij ze szczyptą soli. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. 

2. Rozgrzaną patelnię posmaruj olejem i usmaż cienkie naleśniki. Odłóż je w ciepłe miejsce.  Paprykę umyj, osusz i oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. 

3. W szerokim rondelku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i podsmaż. Kiedy się zarumieni, dopraw je solą, pieprzem i oprósz papryką. Następnie wlej przecier pomidorowy, odrobinę wody i duś pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę i odstaw rondelek. 

4. Naleśniki złóż na pół i finezyjnie ułóż na talerzu jeden obok drugiego. W puste przestrzenie nałóż farsz mięsny, posyp kostkami czerwonej papryki i grubo pokrojonym szczypiorem. Danie możesz podawać z sosem czosnkowym.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje