Reklama

Reklama

Naleśniki z dyni

Najczęściej robimy z niej pożywną zupę. Jednak dynia daje mnóstwo innych możliwości.

Składniki

  • 500 g purée z dyni
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubiony dżem

Ostudzone purée przełóż do miski. Dodaj połowę jogurtu, jajka, 2 łyżki oleju i cukier. Dokładnie wymieszaj rózgą lub zmiksuj.

Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko delikatnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. 

Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nakładaj na nią po jednej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smaż placki na niezbyt dużym ogniu. Gdy się zrumienią, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około dwie minuty. 

Podawaj placki na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i dżemem. Możesz je też oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje