Reklama

Reklama

Naleśniki sułtańskie

Śniadanie na słodko? Czemu nie! Polecamy przepis na pyszne naleśniki z twarogiem i rodzynkami.

Składniki

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 50 g rodzynek lub innych suszonych owoców, np. moreli
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżka cukru
  • łyżka gęstej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • ulubiony dżem
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Ser mielimy lub rozdrabniamy blenderem, a następnie ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i jednym żółtkiem na gładką masę. 

2. Jajko miksujemy z mlekiem, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy. Ciasto powinno być dość rzadkie. Na odrobinie oleju smażymy naleśniki. 

3. Smarujemy naleśniki masą serową, a przez środek nakładamy wzdłuż paseczek dżemu. Zwijamy w koperty. Przed podaniem odgrzewamy przez chwilę na patelni. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkiem mięty.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje