Przejdź na stronę główną Interia.pl

Naleśniki „ruskie”

Przepis Anny Starmach.

Składniki - ciasto

  • 150 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła + odrobina do podsmażenia gotowych naleśników
  • szczypta soli

Składniki - farsz

  • 300 g mielonego białego sera
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. W rondelku roztop masło. W tym czasie możesz przygotować ciasto na naleśniki. W misce połącz jajka, mąkę, sól, stopniowo dodawaj mleko i wodę, całość wymieszaj mikserem na gładką masę.

Reklama

Odstaw na 20-30 minut, tuż przed smażeniem do masy dodaj roztopione masło, wymieszaj. Chochlą nalewaj porcje ciasta na patelnię, smaż około 1 minuty z każdej strony.

Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na rozgrzanej patelni, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną drobno cebulę.

W misce wymieszaj ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę, ser, boczek, cebulę, dodaj sól i odrobinę pieprzu.

Tak przygotowany farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty, podgrzewaj na odrobinie masła.

Przepis pochodzi z książki "Pyszne kolacje" Anny Starmach. Wydawnictwo Znak. Premiera: 31 października 2018 r.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje