Reklama

Reklama

Naleśniki po bolońsku

Naleśniki to świetne danie na domową kwarantannę! Za każdym razem inne, ale zawsze przepyszne.

Składniki na naleśniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz

  • 40 dag mięsa mielonego wołowego
  • 40 dag passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 gałązki bazylii
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, chili

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Zmiksować składniki ciasta: mleko, mąkę, rozpuszczone masło, jajka, posolić. Patelnię posmarować olejem. Wlewać kolejno porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zrumienienia. 

2. Cebulę i żółtą paprykę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek. Włożyć mięso, rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać, zrumienić. Zalać passatą, doprawić sosem sojowym, pieprzem, chili i solą. Bazylię posiekać (kilka listków zostawić w całości), dodać do masy. Dusić na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. 

3. Naleśniki nadziewać masą, złożyć, posypać pokruszonym serem. Ozdobić krążkami czerwonej papryki i listkami bazylią.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje