Reklama

Reklama

Naleśniki orkiszowe z kremem czekoladowym

Doskonały pomysł na weekendowe leniwe śniadanie. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Należy jedynie zmiksować wszystkie składniki. To uniwersalne naleśniki, które możesz podawać i na słodko, i na słono, z dowolnym farszem. Ja skusiłam się na opcję na słodko i zaserwowałam naleśniki z domowym kremem czekoladowym.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 3 (6 naleśników)

Składniki

  • 1 jajko
  • 240 g mleka lub dowolnego napoju roślinnego
  • 140 g mąki orkiszowej jasnej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego do smażenia

Składniki dodatkowe

  • krem czekoladowy
  • ulubione owoce

Naleśniki orkiszowe z kremem czekoladowym - wykonanie

1. Wszystkie składniki zmiksuj w naczyniu.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego.

3. Gotową masę małą chochelką wylewaj porcjami na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadzaj. Naleśniki smaż z obu stron, aż się zarumienią.

4. Podawaj np. z kremem czekoladowym i owocami.

Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków):

 kaloryczność 226,5 kcal

białko 8 g

tłuszcze 8 g

węglowodany 30,5 g

Wartości odżywcze dla 1 naleśnika:

kaloryczność 113 kcal

białko 4 g

tłuszcze 4 g

węglowodany 15 g

Przepis pochodzi z książki "Fit desery z kilku składników" Agnieszki Stolarczyk. Wydawnictwo Znak. Premiera 16 czerwca.

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje