Reklama

Naleśniki orkiszowe

Słodkie śniadanie.

Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto:  15 dag mąki orkiszowej, 1/2 l mleka, 4 jajka, 3 dag roztopionego masła, szczypta soli. Na nadzienie: 30 dag sera białego, 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, 1 żółtko. Na sos: 20 dag cukru, 300 ml soku wyciśniętego z pomarańczy, 1 łyżka masła, 1 pomarańcza.

Jajka wbij do miski, wsyp sól, zmiksuj. Następnie dodaj mąkę, mleko, masło i wymieszaj mikserem na gładką masę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na ok. 30 min. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, jeśli za gęste - dolej trochę mleka. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem po całej patelni. Smaż z obu stron na złoto.

Reklama

Ser rozdrobnij widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszaj. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz i obierz ze skórki. Skórkę pokrój w cienkie paski, owoc podziel na kawałki. Do rondelka wsyp cukier, podgrzewaj na małym ogniu aż się skarmelizuje i osiągnie złoty kolor. Następnie wlej sok pomarańczowy, gotuj 2-3 min, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Dodaj zimne masło oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj i ponownie zagotuj.

Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, złóż w trójkąty. Polej przygotowanym sosem i udekoruj cząstkami pomarańczy.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy