Reklama

Naleśniki idealne

Z mąki pszennej pełnoziarnistej, 400 mililitrów wody, łyżki oleju słonecznikowego oraz szczypty soli i kminku przygotowujemy ciasto na naleśniki. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju osiem naleśników. 

Opłukane i osuszone boczniaki kroimy w szerokie paski. Umytą i osuszoną bazylię oraz oregano siekamy, a pomidorki cherry kroimy na ćwiartki. 

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i smażymy boczniaki około 4 minuty. 

Następnie zalewamy bulionem, dodajemy 3/4 posiekanych ziół, pomidorki, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i dusimy 2-3 minuty. Na koniec zaprawiamy mąką kukurydzianą, mieszamy i dusimy chwilę, by sos zgęstniał. 

Reklama

Na patelni podgrzewamy naleśniki. Układamy po dwa  na talerzu i na każdy wykładamy boczniaki w sosie. Posypujemy pozostałymi ziołami i podajemy

Składniki dla: 4

Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g boczniaków
  • 150 g pomidorków cherry
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • po 5 gałązek świeżej bazylii i oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz kminek
  • olej słonecznikowy

Zobacz także: 



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy