Reklama

Reklama

Najpopularniejsze śniadanie na Instagramie!

Masz ochotę rozpieścić podniebienie na samym początku dnia? Takie śniadanie sprawi ci prawdziwą przyjemność oraz zapewni energię i dobry humor na wiele godzin.

Naleśniki sufletowe, nazywane też japońskimi, robią w sieci prawdziwą furorę. Nic dziwnego, bo nie tylko świetnie wyglądają, ale są też pyszne. Delikatne, puszyste i lekko wilgotne w środku, z przypieczoną chrupiącą skórką.

Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale to wysiłek, który się opłaci. Takie naleśniki można serwować na wiele sposobów: z owocami, lodami, syropem klonowym, miodem, bitą śmietaną lub sosami owocowymi. To fantastyczny sposób na rozpoczęcie dnia, ale sprawdzą się także jako deser lub podwieczorek. Do ich przygotowania potrzebna będzie patelnia z przykrywką i metalowe pierścienie, które pomogą utrzymać formę naleśnika.  

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • Olej do smażenia

Reklama

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej: żółtka, mleko, masło (roztopione masło powinno być przestudzone). Mokre składniki przekładamy do suchych, mieszamy. Ostrożnie dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.

Patelnię i pierścienie smarujemy olejem. Pierścienie ustawiamy na rozgrzanej patelni i nakładamy po 2-3 łyżki ciasta. Smażymy pod przykryciem 3-5 minut.

Odwracamy pierścienie i delikatnie wypychamy naleśniki. Smażymy z drugiej strony jeszcze dwie minuty.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje