Reklama

Reklama

Najlepsze serniki

Do pieczenia sernika weźmy twaróg półtłusty zmielony dwu lub trzykrotnie.

Sernik drezdeński

Składniki na 24 porcje: 300 g tortowej mąki, 20 g drożdży, 100 ml mleka, sól, 80 g drobnego cukru, 2 jajka, 80 g masła. Krem: 1 kg twarogu mielonego lub serka homogenizowanego, 2 jajka, 60 g drobnego cukru, 80 g rodzynków, skórka z połowy cytryny. Wierzch: 80 g masła, 80 g drobnego cukru, 5 jajek, 1 łyżka mąki tortowej.

Reklama

Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy letniego mleka przygotować zaczyn. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajka, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn i letnie mleko. Zagnieść ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem, pod koniec wmieszać rodzynki i otartą skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek, wylepić nim blachę z wyższą krawędzią. Na cieście rozsmarować masę serową, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek i mąkę. Rozsmarować na wyrośniętym cieście z masą serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia na blasze. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na sernik z migdałową posypką<<<

Dowiedz się więcej na temat: Sernik drezdeński | sernik z powidłami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje