Reklama

Najlepsze pstrągi z grilla i z patelni

Lato to najlepszy czas, aby zajadać się tymi pysznymi rybami. Można je bez trudu przyrządzić na grillu lub na patelni.

Pstrągi w ziołach

4 sprawione pstrągi

sok z cytryny

pęczek zielonej cebulki

sól, biały pierz

gałązka rozmarynu

plasterki cytryny

4 duże pomidory

olej

zioła prowansalskie

Pstrągi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny. Zieloną cebulkę umyć, posiekać. Pstrągi posolić i popieprzyć. Wypełnić cebulką. Ułożyć na ruszcie do opiekania ryb razem z rozmarynem i plasterkami cytryny. Grillować 8 minut z każdej strony. Pomidory umyć, naciąć od góry na krzyż, posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem, posypać ziołami. Zawinąć w lekko naoliwioną folię aluminiową i grillować.

Reklama

Pstrągi w boczku z rozmarynem

Składniki:

2 pstrągi

Sól

Świeżo zmielony pieprz

4 gałązki rozmarynu

Ząbek czosnku

Skórka starta z 1 cytryny i 2 plasterki cytryny

4 plastry boczku wędzonego

2 łyżki oleju rzepakowego

 Pstrągi natrzeć solą. Połowę rozmarynu posiekać, zmieszać z rozgniecionym czosnkiem i skórką z cytryny, nadziać tym pstrągi. Na każdą rybę położyć plaster cytryny i gałązkę rozmarynu, zawinąć w plastry boczku. Smażyć na oleju 5-10 minut

 

Pstrągi z grilla z cytryną

Składniki:

1 ząbek czosnku

Po pół pęczka pietruszki i bazylii

175 g miękkiego masła

Sól, pieprz

22 cytryny

6 pstrągów

Czosnek i zioła drobno pokroić, zmieszać z masłem. Doprawić solą i pieprzem. Cytryny pokroić w plasterki. Ryby natrzeć solą i pieprzem, ponacinać skórkę ostrym nożem. Ryby nadziewać masłem ziołowym, obkładać cytryną i obwiązać nitką. Umieścić w ruszcie do grillowania ryb i grillować 10-15 minut. Podawać udekorowane bazylią.

 


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy