Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nadziewany pieczony łosoś

Wg przepisu Siby Mtongany.

Czas przygotowania: 15 minut

Reklama

Czas gotowania: 15-20 minut

Porcja dla: 2 osób

Składniki:

2 łyżki stołowe oleju z oliwek
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
100g pieczarek, pokrojonych na plasterki
½ czerwonej papryki, pokrojonej na plasterki
100g boćwiny
1 łyżka stołowa świeżego tymianku, posiekanego
Sól i pieprz
2 x 250g filetów łososia, bez skóry
140g groszku cukrowego
Sok i skórka z połowy cytryny
 

Sposób przyrządzenia:

Podgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż tackę natłuszczoną folią.  Podgrzej olej i podsmaż czosnek na patelni. Dodaj pieczarki oraz paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj boćwinę, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż aż zwiędnie. Przypraw i odstaw aby się lekko schłodziło. Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz. Do każdego filetu włóż po połowie farszu, połóż filety na tacce do pieczenia. Piecz przez 10 minut. Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty. Ryba powinna być wciąż różowa w środku. Przenieś na tackę i skrop sokiem z cytryny.

Gdy za oknem szybko robi się ciemno, ożywmy swoje dni kolorami - dodajmy do podawanych codziennie dań nutę Afryki.

Prezentowany przepis na danie kuchni afrykańskiej jest autorstwa Siby Mtongany. Wkrótce na Polsat Food Network - w poniedziałki począwszy od 17 listopada o godzinie 12:00 i 15:30 będzie można obejrzeć nowy program z Afryką w tle. Zapraszamy na premierę ,,Afrykańskiej kuchni Rezy" już w najbliższy poniedziałek.

  Więcej przepisów Siby Mtongany:

Sałatka z awokado i czerwoną fasolą

Penne z kurczakiem i pesto

Sałata z kukurydzą, imbirem i kolendrą


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje