Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nadziewane pomidory

Pomysłowe i smaczne.

Składniki

  • 3 pomidory
  • cukinia
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 20 dag ryżu
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • łyżka oregano
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • 20 dag sera feta
  • 2 jajka sadzone

Z dwóch pomidorów odetnij górę i wydrąż miąższ, zostawiając centymetrowy brzeg. Trzeci pomidor pokrój w drobną kostkę.

Reklama

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę. Duś, aż się zeszkli, po czym dodaj kawałki cukinii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 3 minut, po czym na patelnię wsyp surowy ryż. Po 15 minutach dołóż pokrojony pomidor, pomieszaj i poczekaj, aż ryż wchłonie pomidorowy sok. Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła. Dopraw solą i pieprzem.

W naczyniu do zapiekania ułóż wydrążone pomidory. Napełnij je przygotowanym farszem prawie do pełna i posyp pokruszoną fetą. Pomidory przykryj "wieczkami".

Do naczynia wlej dwie szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Całość wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 190°C przez godzinę. W połowie czasu zdejmij folię aluminiową.

Pomidory ułóż na talerzu, zdejmij wierzch i połóż jajko sadzone. Podawaj z mięsnymi kotlecikami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje