Reklama

Reklama

Nadziewane polędwiczki wieprzowe

Gdy zapowiada się szczególna okazja, podkreśl ją wyjątkowym daniem. Polecamy polędwiczki nadziewane owocami.

Czas przyrządzenia: 150 minut
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po 35 dag)
  • po 5 dag suszonych śliwek i moreli
  • 2 pęczki rozmarynu
  • 1 kapusta włoska
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 50 ml brandy
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Polędwiczki umyć, zrobić wzdłuż każdej nacięcie (na głębokość 2/3). Rozmaryn posiekać, połowę wymieszać z opłukanymi śliwkami i morelami. Owoce włożyć w nacięcia. Mięso obwiązać nicią, oprószyć solą i pieprzem. Piec około dwóch godzin w temp. 120°C.

2. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić razem z posiekanym rozmarynem. Polać tym upieczone polędwiczki. Zlać sos z pieczeni, wlać brandy i 1/2 szklanki wody, gotować przez trzy minuty. Dodać mąkę rozmieszaną z dwoma łyżkami wody, zagotować, doprawić.

3. Kapustę opłukać, poszatkować, cebulę posiekać. Podsmażyć w rondlu na maśle, doprawić. Wlać 1/2 szklanki wody, dusić pod przykryciem 30 minut. Wlać śmietanę, dusić razem ok. 10 min. Podawać z pokrojoną pieczenią. Osobno podać sos z brandy.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: polędwiczki wieprzowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje