Reklama

Nadziewane muszle

Aromatyczne i smaczne.

Składniki

  • 30 muszli makaronowych
  • po 2 łyżki masła i listków świeżej mięty
  • oliwa
  • po łyżeczce suszonego oregano i estragonu
  • 20 dag szpinaku
  • por
  • 50 dag surowego, bez skóry, pokrojonego w kostkę łososia
  • 6 łyżek kremówki
  • 10 dag serka mascarpone
  • cytryna
  • sól i pieprz

 Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. 

Muszle ugotuj al dente, odcedź, włóż z powrotem do garnka i skrop oliwą. Wymieszaj i wyłóż na talerz (porozdzielaj te posklejane).

Białą część pora pokrój w półplasterki.

Na patelni roztop masło razem z oliwą, włóż pory i zeszklij. Dodaj szpinak i dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi ziołami. Duś, aż będą miękkie.

Całość podstudź i dodaj kremówkę, mascarpone, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i łososia, wymieszaj.

Reklama

Do muszli włóż nadzienie, następnie układaj je w naczyniu jedna obok drugiej.  Gdy skończysz, obłóż całość trzema plasterkami cytryny i posyp szczyptą suszonego oregano. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 190˚C przez 12 minut, aż ładnie się zarumienią. 

Podawaj, skrapiając resztą cytryny.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy