Przejdź na stronę główną Interia.pl

Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

​Botwina, botwinka czy boćwina...? Często te nazwy są mylone. Warto więc wyjaśnić, że botwina to młode liście buraka ćwikłowego z jego młodym korzeniem, z których może powstać zupa zwana botwinką.

Natomiast boćwina to zupełnie inne warzywo. Nazywana jest burakiem szpinakowym czy liściowym, gdyż ma jadalne wyłącznie liście i ogonki (nie korzeń). Boćwinę przyrządza się podobnie jak szpinak. Botwina to baza zupy. Tradycyjnie podaje się ją z łyżką śmietany i jajkiem na twardo. Może być zakwaszona octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami okraszonymi oliwą, posypanymi koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Młode buraczki gotujemy z innymi warzywami, a liście botwiny dodajemy pod koniec gotowania. Uwaga! Ze względu na kwas szczawiowy botwinę należy gotować w specjalny sposób. Jaki?

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje