Reklama

Na rozgrzewkę

Gdy za oknem śnieżyca, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej zera, masz ochotę na coś, co cię natychmiast rozgrzeje. Takie właśnie są węgierskie gulasze i francuskie zupy cebulowe z ostrymi przyprawami. Do popicia doskonałe będą herbatki z cytrusami.

Ostre i pożywne dania wyśmienicie rozgrzewają, walczą z przeziębieniami i działają... antydepresyjnie. Są zbawieniem, gdy wracamy do domu zmarznięci i przemęczeni. Nie tylko pozwalają nam szybko się rozgrzać, ale także dostarczają mnóstwa energii. Pełno w nich kolorowych papryk: zarówno łagodnych, czerwonych i zielonych, jak i ostrych czuszek i chili. Bo to one, obok cebuli, rozgrzewają najbardziej. Przygotowanie rozgrzewających dań nie jest trudne, potrawy właściwie "robią się" same. Najwięcej czasu zajmuje krojenie składników. Dlatego warto potrawę ugotować poprzedniego dania, aby po powrocie tylko ją podgrzać. Aby danie było jeszcze bardziej treściwe, można dodać mięso i kieliszek czerwonego wina. A do popicia ostrych dań przygotuj pomarańczowy poncz.

Reklama

Pikantne danie węgierskie

Składniki (4 porcje):

- 80 dag wołowiny
- 3-4 łyżki smalcu
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 strąki papryki
- 2 pomidory
- 1/2 kg ziemniaków
- kieliszek czerwonego wina.
- czuszka
- szklanka bulionu mięsnego
- do smaku: sól, pieprz, kminek, ostra papryka

Przygotowanie

Mięso pokrój w dużą kostkę. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory sparz, obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzej smalec, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj mięso. Oprósz kminkiem, solą i pieprzem. Wlej bulion i wino. Duś 40 min. Dodaj papryki, czuszkę, pomidory oraz ziemniaki. Duś ok. 30 min. Mocno przypraw.

Czas przygotowania: 1,5 godziny 380 kcal/1 porcja

Gulasz z fasolą

Składniki (4 porcje):

- 40-45 dag wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 2 łyżki oliwy
- litr bulionu wołowego
- łyżeczka tymianku
- łyżka ostrej papryki
- puszka pomidorów
-puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz

Przygotowanie

- Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Papryki rozetnij, oczyść z pestek, strąki potnij na kawałeczki. Mięso opłucz, pokrój w niewielką kostkę. Zagotuj bulion. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebule i czosnek. Podsmaż. Dodaj mięso, szybko obsmaż na dużym płomieniu. Dodaj pokrojoną paprykę. Wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 35-45 minut). Fasolę osącz z zalewy, pomidory rozgnieć. Pod koniec gotowania dodaj pomidory wraz z zalewą oraz fasolę. Przypraw. Zupę gulaszową podawaj ze świeżym białym pieczywem.

Czas przygotowania: 55 minut 130 kcal/1 porcja

Zupa cebulowa pod pierzynką

Składniki (4 porcje):

- 80 dag cebuli
- łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3/4 litra bulionu
- łyżeczka miodu
- 10 dag tartego żółtego sera
- do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie

Cebule obierz, pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku stop masło, podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek. Duś na małym ogniu ok. 30 min. Dodaj miód i podgrzewaj 5 min. Podgrzej bulion. Gdy będzie bardzo gorący, wlej do zupy i gotuj na małym ogniu 30 min. Przypraw. Zupę rozlej do żaroodpornych miseczek, przykryj krążkami francuskiego ciasta. Posyp serem. Zapiekaj ok. 10 min w temp. 220 st.

Czas przygotowania: 65 minut 280 kcal/1 porcja

Poncz pomarańczowy

Składniki (4 porcje):

- 3-4 łyżeczki czarnej herbaty
- 3 pomarańcze
- 400 ml wody
- 150 g cukru trzcinowego
- 300 ml rumu
- do smaku: wanilia, cynamon

Przygotowanie

Herbatę parz przez 5 minut. Pomarańcze obierz i podziel na cząstki. Skórkę zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę. Wyciśnij sok z połowy porcji pomarańczy, wymieszaj z cukrem i pozostaw na godzinę. Herbatę wlej do dużego naczynia. Dodaj rum, sok i skórkę. Wymieszaj. Rozlej do szklanek, do każdej wkładając cząstki pomarańczy.

Czas przygotowania: 60 minut 45 kcal/1 porcja

Potrawka wegetariańska

Składniki (4 porcje):

- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- marchewka
- puszka pomidorów
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- puszka białej fasoli
- puszka czerwonej fasoli
- papryczka chili
- przyprawy do smaku

Przygotowanie

Marchewkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Chili i papryki oczyść z pestek, strąki opłucz i drobno pokrój. Zeszklij na oliwie cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę i pokrojone papryki. Smaż ok. 5 minut. Pomidory rozgnieć i dodaj do podsmażonych składników. Duś 10 minut. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Fasolę osącz, dodaj do podduszonych warzyw. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | wegetarianizm | zima | zupa | gulasz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy