Przejdź na stronę główną Interia.pl

Na rozgrzewkę

Gdy za oknem śnieżyca, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej zera, masz ochotę na coś, co cię natychmiast rozgrzeje. Takie właśnie są węgierskie gulasze i francuskie zupy cebulowe z ostrymi przyprawami. Do popicia doskonałe będą herbatki z cytrusami.

Ostre i pożywne dania wyśmienicie rozgrzewają, walczą z przeziębieniami i działają... antydepresyjnie. Są zbawieniem, gdy wracamy do domu zmarznięci i przemęczeni. Nie tylko pozwalają nam szybko się rozgrzać, ale także dostarczają mnóstwa energii. Pełno w nich kolorowych papryk: zarówno łagodnych, czerwonych i zielonych, jak i ostrych czuszek i chili. Bo to one, obok cebuli, rozgrzewają najbardziej. Przygotowanie rozgrzewających dań nie jest trudne, potrawy właściwie "robią się" same. Najwięcej czasu zajmuje krojenie składników. Dlatego warto potrawę ugotować poprzedniego dania, aby po powrocie tylko ją podgrzać. Aby danie było jeszcze bardziej treściwe, można dodać mięso i kieliszek czerwonego wina. A do popicia ostrych dań przygotuj pomarańczowy poncz.

Pikantne danie węgierskie

Reklama

Składniki (4 porcje):

- 80 dag wołowiny
- 3-4 łyżki smalcu
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 strąki papryki
- 2 pomidory
- 1/2 kg ziemniaków
- kieliszek czerwonego wina.
- czuszka
- szklanka bulionu mięsnego
- do smaku: sól, pieprz, kminek, ostra papryka

Przygotowanie

Mięso pokrój w dużą kostkę. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory sparz, obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzej smalec, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj mięso. Oprósz kminkiem, solą i pieprzem. Wlej bulion i wino. Duś 40 min. Dodaj papryki, czuszkę, pomidory oraz ziemniaki. Duś ok. 30 min. Mocno przypraw.

Czas przygotowania: 1,5 godziny 380 kcal/1 porcja

Gulasz z fasolą

Składniki (4 porcje):

- 40-45 dag wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 2 łyżki oliwy
- litr bulionu wołowego
- łyżeczka tymianku
- łyżka ostrej papryki
- puszka pomidorów
-puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz

Przygotowanie

- Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Papryki rozetnij, oczyść z pestek, strąki potnij na kawałeczki. Mięso opłucz, pokrój w niewielką kostkę. Zagotuj bulion. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebule i czosnek. Podsmaż. Dodaj mięso, szybko obsmaż na dużym płomieniu. Dodaj pokrojoną paprykę. Wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 35-45 minut). Fasolę osącz z zalewy, pomidory rozgnieć. Pod koniec gotowania dodaj pomidory wraz z zalewą oraz fasolę. Przypraw. Zupę gulaszową podawaj ze świeżym białym pieczywem.

Czas przygotowania: 55 minut 130 kcal/1 porcja

Dowiedz się więcej na temat: przepisy | poncz | wegetarianizm | zima | zupa | gulasz

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje