Reklama

Na cieście twarogowym

Pyszna tarta z warzywami.


Składniki Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g twarogu
  • 150 g zimnego masła lub margaryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka lodowatej wody

Składniki Ponadto:

  • po 5 gałązek koperku, natki pietruszki, szczypiorku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g tartego sera żółtego
  • 4 jajka
  • 200 g serka śmietankowego
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • sok z ½ cytryny
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na około 60 minut. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Spód i boki wylep ciastem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180°C. Usuń fasolę.

2. Koperek, natkę pietruszki oraz szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Szpinak umyj a następnie zblanszuj we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 30 sekund). Gdy przestygnie, drobno posiekaj. Pomidorki umyj i osusz.

Reklama

3. Do rozmąconych jajek dodaj serek śmietankowy, śmietanę, sok z cytryny, posiekaną zieleninę, starty ser, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Masę wylej na podpieczony spód, na wierzchu rozłóż pomidorki. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 490 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy