Reklama

Reklama

Muszle nadziewane szpinakiem i fetą

Przepis jest idealny dla osób, które uwielbiają kuchnie włoską. Nie wymaga on dużo czasu, jest prosty i pyszny. Idealnie może sprawdzić się jako przystawka lub posiłek na imprezę, zamiast tradycyjnych szaszłyków.

Składniki

  • Ok. 25 szt muszli conchiglioni
  • 250g szpinaku
  • 200g sera feta
  • 50g sera mozzarella
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • 150g sera ricotta
  • Ząbek czosnku
  • Puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Reklama

Ugotować makaron al dente. Po ostygnięciu ułożyć kolejno w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory oraz przyprawy do smaku. Całość blendujemy na jednolitą masę.

Na dużej patelni podsmażamy masło, dodajemy szpinak oraz przeciśnięty czosnek przez praskę.

W osobnym naczyniu rozgniatamy ser feta, dodajemy szpinak oraz ricottę. Energicznie mieszamy tak, aby wymieszać wszystkie składniki.

Każdą muszlę uzupełniamy farszem, a na koniec zalewamy sosem pomidorowym. Całość posypujemy mozzarellą.

Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje