Przejdź na stronę główną Interia.pl

Musaka

Składniki

  • 5 ugotowanych ziemniaków,
  • 2 bakłażany,
  • 80 dag mielonego mięsa,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 60 dag pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • po 1 łyżeczce oregano i słodkiej mielonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • oliwa z oliwek,
  • po 5 dag masła i mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • 1 jajko, szczypta gałki muszkatołowej,
  • 15 dag startego sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki i bakłażany pokrój w plastry. Bakłażany posól i odstaw na 30 min, by puściły sok. Przepłucz je wodą i osusz. Każdy plaster posmaruj oliwą i usmaż na złoto.

Z pomidorów usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Na 2 łyżkach oliwy przesmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie włóż mięso i smaż cały czas mieszając. Gdy zbrązowieje, dodaj pomidory oraz koncentrat. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodaj oregano, paprykę i cynamon. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W rondlu roztop masło i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj trzepaczką, by nie było grudek. Stopniowo wlej mleko i nie przestając mieszać gotuj, aż całość zgęstnieje. Do sosu dodaj jogurt, jajko, gałkę oraz ser, wymieszaj.

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż plastry ziemniaków, na nich plastry bakłażanów a na wierzchu mięso. Całość polej sosem.

Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje