Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Murzynek z kremem czekoladowym

Aromatyczne, pachnące czekoladą wyborne ciasto do popołudniowej kawy? Polecamy przepis na murzynka z pyszną polewą czekoladową.

Składniki na ciasto

  • po 10 łyżek mąki i drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych
  • 1/4 szkl. mleka
  • 120 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli

Składniki na śmietankę czekoladową

  • 300 ml kremówki
  • 110 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Dzień przed przygotowaniem ciasta podgrzewaj kremówkę z czekoladą, aż się całkowicie połączą. Ostudź płyn i wstaw na całą noc do lodówki. Tuż przed ubijaniem wstaw płyn na 5 minut do zamrażalnika. 

2. Murzynek: powidła przetrzyj przez sitko. Mąkę przesiej z kakao i sodą. Masło stop. Białka ubij. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Ucierając, wlewaj po łyżce mleka. Dodaj powidła, dokładnie zmiksuj. Nie przerywając miksowania, dosypuj przesianą mąkę. Potem wlej masło, zmiksuj. Jako ostatnią dodaj pianę z białek i delikatnie połącz z ciastem. 

3. Tortownicę (średnica 21 cm) wyściełaj pergaminem. Wyłóż ciasto. Piecz w temperaturze 180ºC ok. 40 min. Wyjmij i wystudź. Kiedy ciasto będzie zimne, ubij śmietankę - zacznij od najwolniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Śmietankę wyłóż na ciasto i od razu całość wstaw do lodówki na 2-3 godz.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje