Przejdź na stronę główną Interia.pl

Muhammara - pasta z papryki i orzechów

Składniki: 3 czerwone papryki, 10 dag orzechów włoskich, łyżka melasy z granatów, pół łyżeczki ostrych płatków chili, łyżeczka kuminu, łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, posiekany ząbek czosnku, bułka tarta do zagęszczenia, łyżka oliwy.

Reklama

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.

Papryki umyj, przetnij na pół i dokładnie oczyść. Ułóż na blasze do pieczenia zewnętrzną częścią do spodu i piecz przez 40 minut. Po 30 minutach obróć je na drugą stronę na kolejne 10 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy włoskie.

Gorące papryki przełóż do miski i zabezpiecz szczelnie folią. Po 15 minutach ściągnij z nich skórę.

Do miksera wrzuć orzechy i zmiel je na drobno. Dodaj obrane papryki, płatki chili, pół łyżeczki soli, czosnek, kumin, melasę i koncentrat pomidorowy. Całość zmiel i jeśli trzeba dodaj garść bułki tartej, aby zagęścić masę.

Przełóż pastę na talerz i polej łyżką oliwy, aby nie wysychała. Podawaj z krakersami, kawałkami selera naciowego, marchewki i papryki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje