Przejdź na stronę główną Interia.pl

Muffiny z winogronami

Składniki na 12 sztuk

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 125 kremu czekoladowego typu nutella
  • 100 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko l 250 ml maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 150 g winogron

Przygotowanie:

Reklama

1. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Winogrona umyj i osusz. Przekrój na pół. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę i wymieszaj ją  z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem  na jasną puszystą masę. Wlej maślankę oraz olej, zmiksuj. Wsyp suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj krem czekoladowy, czekoladę oraz winogrona. Dokładnie wymieszaj. 

2. Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości.

Piecz 25-30 min w temp. 180°C do  tzw. suchego patyczka. Wystudź  w uchylonym piekarniku.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje